Miért fontos egy buyer persona a vállalkozásod számára? Íme 8 statisztika, amely garantálja a hatékonyságát.

8 adat 2022-ből, ami miatt te is a buyer persona módszere mellett teszed le a voksod

8 adat 2022-ből, ami miatt te is a buyer persona módszere mellett teszed le a voksod

A buyer personák létfontosságú eszközök a sikeres digitális marketing stratégiákban. Rajtuk alapulva a kreatív csapatok lenyűgözően hatékony tartalmakat fejlesztenek, míg a döntéshozók olyan kampányokat terveznek, melyek hatással vannak az ideális vásárlóra. Hogy jobban megértsük a relevanciájukat, nézzük meg azt a nyolc 2022-es buyer persona statisztikát.
buyer persona adat online marketing

Mi az a buyer persona?

Mielőtt még totálisan rábeszélünk a buyer persona használatára, nézzük meg, hogy mi a fene az a buyer persona! Az optimalizált marketing- és kommunikációs stratégiák szegmentálásának javításához előtérbe kerül a buyer personák fogalma. Ezek olyan jellemzőket foglalnak magukba, amelyek sokkal specifikusabbak, mint egy általános célközönség. Ha még nincs kialakítva a vállalkozásod personája, ideje cselekedned. ITT adunk egy kis segítséget a buyer personád megtalálásához, illetve buyer personáid felkutatásához, mert inkább kutatni kell, mint keresni, és inkább többet, mintsem megállni egynél! 
 

Miért fontos egy buyer persona a vállalkozás számára?

Egy buyer persona létrehozása az egyik legjelentősebb tevékenység a vállalkozás sikerének érdekében A persona használata a tartalom előállítására szorítkozik, de valójában minden döntési folyamatnak figyelembe kell vennie a persona jellemzőit.

Képzeljük el például, hogy vállalkozásod új terméket szeretne piacra dobni. A persona megfigyelésével képes leszel azonosítani a legjobb módot az új megoldás bevezetésére a kampányokban.

A personák koncepciójának felhasználásával a cég lehetőséget kap arra, hogy élményeket és megoldásokat teremtsen, amelyek elragadják a fogyasztót.

Sőt, még annál is többet: elragadják az ideális fogyasztót. Végül is a persona nem más, mint egy olyan ideális karakter, amely magában hordozza azokat a tulajdonságokat, amelyeket a vállalat meg szeretne szerezni az ügyfélben. Ezzel a módszerrel bármely stratégia hatékonysága sokkal figyelemreméltóbb lesz.

A persona lehetővé teszi az ideális vásárlóra összpontosítást, ez azt jelenti, hogy értékesítési képviselőid olyan emberekkel fognak dolgozni, akik sokkal nagyobb valószínűséggel járják végig a teljes marketing folyamatot és hoznak meg vásárlási döntést. Pénzügyi szempontból ez is csökkenti a felesleges költségeket.

Vegyünk például egy fizetett hirdetési kampányt. Ha pontosan tudod, melyik célcsoportot kell elérned a céljaid elérése érdekében, erőforrásaidat okosabban tudod befektetni, ezáltal növelve a hozamod.
 

Miért érdemes egy buyer personát felépíteni a marketingstratégiádhoz?

Egy buyer persona létrehozása elengedhetetlen a hatékony marketingstratégia megalkotásához – ha szeretnéd optimalizálni erőforrásaidat, akkor még az elején fektess be ebbe a lépésbe! Ez független attól, hogy milyen típusú megközelítésről beszélünk. Legyen szó akár bejövő vagy kimenő marketingről, a persona központi eleme annak, hogy valóban hatékony megközelítéseket alakíts ki.

A személy leírásának elemzése alapján olyan technikákat alkalmazhatunk, amelyeknek köszönhetően hosszantartó kapcsolatot létesíthetünk a márka és a vásárló között. 

Ne félj, nem kell egyetlen buyer personába az összes vásárlódat beleerőltetni, teljesen természetes, ha egy vállalatnak több mintavásárlója is van – modellezz annyi buyer personát, amennyi céged számára optimális!

Még mindig nem vagy meggyőzve a buyer personák fontosságáról? Akkor nézzünk néhány számot. Olvass tovább!
 

8 buyer persona statisztika, ami bizonyítja fontosságukat

A buyer personák integrálása a marketingstratégiákba már régóta nem jelent újdonságot. Kezdetben valódi versenyelőnyt jelentettek azoknak a cégeknek, melyek alkalmazták őket.
Ma már ez nemcsak előny, hanem elengedhetetlen. Nem véletlen, hogy a B2B marketingszakemberek kb. 44%-a már használja ezt az eszközt, és az 86% azt állítja, hogy a közeljövőben szándékában áll használni.

Ez a stratégia már széles körben elterjedt különböző piacokon és iparágakban, így több tanulmány is hangsúlyozza a fontosságát.
 

Összegyűjtöttünk 8 olyan statisztikát, melyeket feltétlenül ismerned kell. Tekintsd meg!

  • A personák használata 2-5-szörösére növeli az e-mail megnyitási arányokat

Az e-mail kommunikációs stratégiák jelentős része az e-mail üzenetek küldésére épül. A fejlett marketingosztályok a címzettek körének megfelelően szegmentálják a leveleiket, hogy személyre szabott üzeneteket küldhessenek minden címzettnek. Azonban ez csak akkor működik, ha a címzett valóban megnyitja az e-mailt.

Éppen ezért az e-mail megnyitási arány az egyik legfontosabb mérőszám az e-mail marketingben. A szakértők szerint a personák használata pozitív hatást gyakorolhat erre a mutatóra, és akár 2-5-szörösére is növelheti azt.

 
  • A kattintási arány (CTR) 14%-kal növekszik

Miután a címzett megnyitotta az e-mailt, a következő lépés, hogy kattintson a linkre, képre vagy más elemre, amely az üzenetben szerepel. Ez további információhoz vagy egy céloldalra vezetheti a látogatót, attól függően, hogy melyik szakaszban van az értékesítési folyamatban. A personák 14%-kal növelik azoknak a személyeknek a számát, akik rákattintanak az e-mailekben található tartalomra.

 
  • Az e-mail konverziós Arány 10%-kal nő

Az e-mail marketingről továbbra is beszélve, a personák bevonása a stratégiába 10%-kal növeli a konverziós arányt, ami közvetlenül hat a pénzügyi eredményeidre. Ez az egyik legérdekesebb buyer persona statisztika.

 
  • Az oldalak navigálása 2-5-ször könnyebbé válik

A marketingstratégiák egy másik alappillére a weboldal. A vállalat webhelye összpontosítja az üzleti információkat, így alapvető csatorna a fogyasztóval való kapcsolatfelvételhez. Azonban, ha a látogatóknak rossz élményt nyújtasz, gyorsan elhagyják az oldalakat, ami károsíthatja a domain hitelességét.

A titok az, hogy ismerd a közönségedet és értsd meg, hogyan tudod jobban kiszolgálni őket. Ez az az előny, amit a personák nyújtanak. Ennek eredményeként, ha beépíted őket a stratégiádba, az oldalad 2-5-ször könnyebben navigálható lesz a felhasználók számára.

 
  • A weboldali forgalom 210%-kal nő

Számos módja van annak, hogy növeld a weboldaladra érkező forgalmat: tartalommarketing stratégiák, fizetett hirdetések, közösségi média bejegyzések stb. Az igazság az, hogy ha el akarod juttatni közönségedet az oldaladra, meg kell tudnod, hogyan érj hozzájuk, függetlenül attól, hogy melyik csatornát használod. A personák bevonásával ebben a folyamatban akár 210%-kal is növelheted a weboldali forgalmat.

 
  • Az organikus keresőforgalom 55%-kal növekszik

Sok vállalat számára az organikus forgalomra összpontosítás létfontosságú annak érdekében, hogy fenntartható stratégiát alakítson ki, mivel sokkal alacsonyabb költségekkel jár, mint a fizetett alternatívák. Egy személy létrehozása az SEO stratégiádba, amely a márkát a keresőmotorok rangsorába helyezi, 55%-kal növelheti ezt az organikus forgalmat.

 
  • A vállalatok 82%-a, amelyek buyer personákat használtak, hatékonyan hoztak létre értéknövelési ajánlatokat

Az értéknövelési ajánlatod határozza meg, milyen mértékben tudod bevonni közönségedet és felülmúlni versenytársaidat. Ez egy másik ok, amiért a buyer personák használata elengedhetetlen. Kutatások szerint a vállalatok kb. 82%-a használta a personákat, és sikeres volt az értéknövelési stratégiában.

A vállalatok 90%-a, amelyek personákat használnak, azt állítja, hogy jól megérti közönségüket
Ez egy másik alapvető adat, ami a buyer personák fontosságát hangsúlyozza. Mint eszközök, a personák segítenek jobban megérteni a vásárlókat, amely folyamatos optimalizálást tesz lehetővé a stratégiában. Az ITSMa által végzett tanulmány kimutatta, hogy a personák felülmúlták a marketingmenedzserek elvárásait ebben a tekintetben.

 
  • A megkérdezettek 81%-a azt mondta, hogy azt várták, hogy a personák használata segít nekik megérteni közönségüket. Az kísérlet után pedig 90% elismerte, hogy ez valójában megtörtént.

Ezek a buyer persona statisztikák egyértelműen jelzik a fontosságukat a különböző típusú stratégiák sikeréhez, különösen a digitális marketing területén. A personák használata nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a vállalat időt és pénzt fektessen a leghatékonyabb módon, célzott közönség elérése érdekében, amelynek valós esélye van arra, hogy hűséges ügyfélbázist alakítson ki. Hogyan modellezd buyer personáidat? Kérd segítségünket IDE kattintva!
 

Marketing cikkek a buyer persona alapú marketing stratégia témában

Kutatásainkat a buyer personák jelentőségének bemutatásának szenteltük. Az alábbi cikkekben irodalmazásunk és kutatásaink eredményét mutatjuk be.

További bejegyzések