Ezek a buyer personák előnyei a marketing folyamatokban - ezért érdemes a buyer personákat használni

Miért érdemes használnod a buyer personákat a marketinged során?

Miért érdemes használnod a buyer personákat a marketinged során?

A buyer personák modellezése tényleg olyan sokat javít céged teljesítményén? Tényleg érdemes buyer personákat használnod, megéri azzal foglalkoznod, hogy jobban megismerd vásárlóidat, ügyfeleidet? Mi haszna van a buyer personáknak a marketingben? Sokak fejében felmerülnek ezen kérdések, ezért most megpróbálom ezeket megválaszolni .
buyer personák előnyei és hátrányai

Mik azok a buyer personák?

A buyer personák nem mások, mint a céged tökéletes, ideális vásárlói – modellezve. A buyer personákról https://buyerpersona.hu/a-buyer-persona.html már nagyon sokat írtunk, de röviden itt is összefoglalom, hogy mit kell tudni róluk. Az egész módszertan Alan Cooper nevéhez fűződik, aki azt vette észre, hogy rengeteg terméket visszahoznak azért, mert túl bonyolultak azok. A technikai zsenik nem gondoltak arra, hogy az egyszerű felhasználóknak minden bonyolult lehet, ami az ON/OFF gombok megnyomásánál több technikai ismeretet igényel. Cooper volt az, aki megkérdezte a felhasználókat, hogy mi a baj, elbeszélgetett velük, és rádöbbent, hogy a termék, amit készítenek a mérnökök, nem is nekik szól, pedig neki kéne. Ezzel bevezette a personák módszertanát, aminek alapja, hogy egy termék/szolgáltatás fejlesztésének alapja a felhasználók megkérdezése, az igényeik, problémáik figyelembevétele legyen. Ezzel sokkal jobban eladható termékeket lehet piacra dobni. A jó hír neked, hogy a marketinget is sokkal hatékonyabbá lehet tenni.
 

Miért fontosak a buyer personák a marketingben?

Minden ismerősöm azt gondolja, hogy a marketing az emberek becsapását jelenti, miközben én nagyon jól tudom, hogy a marketing sokkal inkább a fogyasztók problémáinak megoldását jelenti. Akárhány helyen tanultam eddig marketinget, mindig elmondták, hogy az egész alapja, hogy a fogyasztókból kell kiindulni. A buyer personák pontosan azért fontosak, és hasznosak, mert a fogyasztóból indulnak ki. Sokszor elkövetik azt vállalkozók, mérnökök, hogy a saját fejükkel gondolkodnak. Még akkor is, ha az elején meg volt beszélve egy terv, akkor is el tud menni a tervezés egy másik irányba, mert az emberek mindig magukból indulnak ki, alapvetően úgy gondolkodnak, hogy mások is olyanok, és úgy gondolkodnak, mint önmaguk. Hacsak! nincsen előttük egy buyer persona. Egy kép, és néhány hasznos információ az ideális vásárlóról. 
 

Ezek a buyer personák felhasználásának előnyei a marketingben

A Cooper által kidolgozott elképzelés olyannyira sikeres lett, hogy több nagyvállalat azonnal elkezdte ezt alkalmazni, valamint a termékfejlesztésen túl más területekre is átterjedt, például a marketingre. Ezek lehetnek a legnagyobb előnyei céged számára a buyer personák használatának:
  • Sokkal könnyebb personákkal kommunikálni, mint számokkal a szervezeten belül. Könnyebb az „Anna nevű édesanyának” írni egy hirdetést, akiről van egy gondosan kidolgozott adatlap, és kép, mint egy 30-40 éves nőnek. Nemcsak kommunikálni könnyebb, hanem azonosulni is velük. A marketing során, különösen a kommunikációnál pedig szükség is van erre, nem igaz? Ha azonosulsz vele, átveszed a problémáid, azokra kínálsz megoldást, sokkal könnyebb megnyerni őt. Például, ha „Annának” azt mondod, hogy gyere a fodrászatunkba, mert gyorsak vagyunk, és van gyereksarok, és senkit nem zavar, ha kicsit hisztizik a gyerek, valószínűleg jobban felkelted az érdeklődését, mintha csak azt mondanád, hogy profi fodrászok és a legújabb hajfestő technikák vannak.
  • A buyer personák segítenek legyőzni a szervezetben régóta fennálló sztereotípiákat. Mit jelent ez? Mi például azt gondoltuk, hogy a TikTokon senki nem szokott keresni….aztán lefolyatattunk néhány fókuszcsoportos kutatást, és kiderült, hogy dehogyis nem. A heurisztikák már csak olyanok, hogy berögzülnek, és rossz gyakorlatokról is gondolhatjuk azt, hogy jók. Érdemes néha a vásárlókat is megkérdezni, hogy hatékonyabban tudjunk velük kommunikálni, ne a saját preferenciáid, hanem az övék alapján alakítsd ki az üzeneted. https://buyerpersona.hu/heuriszikak-az-online-marketingben.html 
  • A buyer personák segítenek abban, hogy a megfelelő vásárlókra tudj fókuszálni. A Pareto féle elvet ismeritek? A vásárlók 20%-a hozza a forgalom 80%-át! A kérdés csak az, hogy melyik…. A buyer personák ezt is segíthetnek megfejteni, valamint azt meghatározni, hogy pontosan kikre is kell fókuszálni, kiket kell a marketing üzenetekkel megcélozni. 
  • A buyer personák modellezése, a fogyasztók jobb megismerése abban is segít, hogy megértsd, milyen problémáik vannak. És ha ezekre a problémákra, kritikus pontokra te megoldást adsz, akkor a kezedben az ütőkártya! Jobb marketing üzeneteket tudsz megfogalmazni, és ezeket nagyobb sikerrel továbbítani.
  • Megismerheted a fogyasztók szokásait, mondjuk, hogy milyen online felületen, közösségi médián milyen tartalmakat fogyasztanak, milyen nyelvezetet részesítenek előnyben, vagy éppen milyen kulcsszavakat használnak a Google keresésük során. Kulcsszó kutatásra, és tartalomstratégia kialakítására is nagyon hasznos a buyer personák modellezése.
  • A buyer personákat nemcsak a marketing folyamatokban, hanem egyéb területeken is felhasználhatod, például új termékek fejlesztése, üzleti döntések előtti elemzések. 
 

Szeretnéd te is használni a buyer personákat, hogy hatékonyabb marketinget folyatathass le? Keress minket a buyer personák modellezésével kapcsolatban!
KAPCSOLAT 

Marketing cikkek a buyer persona alapú marketing stratégia témában

Kutatásainkat a buyer personák jelentőségének bemutatásának szenteltük. Az alábbi cikkekben irodalmazásunk és kutatásaink eredményét mutatjuk be.

További bejegyzések