Mire jó a buyer perszóna modellezése? Buyer perszóna modellezése, a buyer perszóna használata az online marketingben

Miért van szükség a hatékony online marketinghez buyer perszónákra?

Miért van szükség a hatékony online marketinghez buyer perszónákra?

Mi az a buyer perszóna? Miért fontos része a buyer perszóna az online marketingnek? Hogyan és mire használhatod a buyer perszónákat az online marketingedben a gyakorlatban, és miért éri ez meg neked? Mutatjuk!
 
buyer perszóna haszna Laikus szemmel nagyon egyszerűnek tűnhet az online marketing: egy két poszt oda, jól kiválogatott kép ide- és már meg is vagyunk. Azonban az eredményorientált, konverziófókuszú online marketing ennél egy jóval bonyolultabb dolog, aminek az egyik kulcsa a vásárlók alapos megismerése lehet. A hatékony online marketing egyik titka a buyer perszóna!

Mi az a buyer perszóna?

Nemrégiben töltöttem fel egy cikket ezzel kapcsolatban, amiben nemcsak konkrétan a buyer perszóna definíciója szerepelt, hanem az is, hogy hogyan lehet ezt az egész varázslatot a gyakorlatban alkalmazni. Egy 5 lépéses buyer perszóna modellt írtam le részletesen - ami ITT elérhető. Nagy vonalakban a buyer perszóna a hagyományos marketing stratégiának a  célcsoport képzés részét helyettesíti, illetve teszi azt jóval specifikusabbá. A buyer perszóna egy vállalkozás, termék, vagy szolgáltatás tökéletes vásárlójának modellje, akit specifikus marketing üzenettel megcélozva jóval hatékonyabban el lehet érni. Ezzel gyakorlatilag le is írtam, hogy miért lehet ez a sikeres online marketing titkos összetevője, de azért még mutatok néhány meggyőző részletet. A vevő személye általában alapos kutatáson alapul, és magában foglalja az ideális vásárló jellemzőit, például az előtte álló kihívásokat és a vásárlási magatartásukat meghatározó és befolyásoló jellegzetes tényezőket.
 

Miért fontos része a buyer perszóna az online marketingnek?

Az online marketing kampányok kapcsán, nagyon fontos a megtérülés, a nyereség. Az online világban ezt pedig nagyon jól lehet is mérni- különböző elemzésekben minden apró részletet, statisztikai mutatót le tudunk olvasni, ha jókor, jó helyre kattintunk (nem úgy, mint a tv reklám esetében, ahol csak tippünk lehet, hogy mennyien figyeltek, miközben a telefonjukat görgetve várták a folytatását a Mi kis falunknak a nézők). Mivel mindent tudunk mérni, a vásárlóinkról is jóval több adatot tudunk gyűjteni, ami azért fontos, mert az ő meggyőzésük a mi marketing feladatunk. 
 

A buyer perszóna az eredményes online marketing alapja

A buyer perszónák létrehozása az egyik legjobb módja annak, hogy hatékony és releváns eredményeket érjünk el, és promóciós kampányokat tervezzünk a közönség elköteleződésének fokozása érdekében. Az online marketing kampányok fókuszált és célzott hirdetés, amelyeknek célja, hogy kielégítse a potenciális ügyfelek konkrét igényeit, azonban ehhez ismerni kell az igényeket.
 

Buyer perszóna nélkül nincsen ütős tartalom

Az online marketing egyik leghatékonyabb eszköze a tartalmak gyártása, - legyen szó webes, vagy közösségi médiára felkerülő tartalmakról- a buyer perszóna, illetve perszónák felállítása segíti ezek létrehozását, hatékony terjesztését is. Egyszerűen olyan tartalmakat kell gyártanod, és oda, amilyet a buyer perszónád szívesen ’fogyaszt’, mert a többi kidobott pénz. 
 
Hiába készítesz videó felvételeket a szállodád közelében található látnivalókról, majd vágod össze, feliratozod, és teszed ki a TikTok csatornádra, ha a te buyer perszónád a középkorú, elfoglalt cégvezető, aki szeretne hosszú hétvégén a párjával a wellness részlegben feltöltődni, és kicsit nem a munkára koncentrálni. Nem TikTokozik, itt nem éred el, és nem érdeklik a látnivalók, mert ő csak pihenni szeretne, tehát nem is ’fogyasztja’ szívesen ezt a tartalmat, helyette inkább a Googleban böngészve szeretne két kattintással lefoglalni egy wellness szállást. 

Ha nagy figyelmet fordítunk az emberek döntéshozatali módjára, gyakorlatilag ideális marketingkampányt lehet kidolgozni, ha nem, akkor pedig sikertelen kampányok hada fog heverni az előzményünkben. 
 

Tehát az online marketing mely területén segítenek neked a buyer perszónák?

A buyer perszóna segít a hatékony online kampány kidolgozásában

A marketingcsapat mindig előnyben részesülhet a hatékony digitális stratégiák kidolgozásában, ha jobban ismeri a közönséget. Ennél fogva a vásárlói személyiségek hatalmas segítséget jelentenek a marketingkampányok stratégiaalkotása és végrehajtása során. Ezen kívül ezek a fogyasztói személyiségek segíthetnek a különböző promóciós tevékenységek azonosításában, tervezésében és prioritásainak meghatározásában.

A buyer perszóna segít a promóciós kampányok készítése során

A vevőszemélyek használatának másik módja a közösségi médiában történő hirdetés és az e-mail marketing a potenciális vásárlói bázis megcélzására. Ha ismered az ideális fogyasztó profilját, célzottabb hirdetéseket futtathatsz a közösségi médiában, és erőforrásokat takaríthatsz meg, miközben növeled annak valószínűségét, hogy több CTR-t érsz el. Az e-mailes marketingkampányokhoz szegmentációs listákat hozhatsz létre vásárlói személyiségek használatával szezonális és személyre szabott célzáshoz.

A buyer perszónával a SEO-t is lehet javítani

Valószínűleg ez a legjobb és leghatékonyabb módja a vásárlói personák használatának. A SEO minden digitális marketingstratégia gerinceként szolgál azáltal, hogy egy vállalkozást a szükséges láthatósággal, forgalommal és rangsorolással teljesít. A vevő személyek megkönnyítik a kulcsszókutatást. Segít a vállalkozások számára problémamegoldó tartalom létrehozásában, miközben javítja a SEO-t.

A buyer perszónával a PPC-t is lehet javítani

A PPC segítheti a forgalmat, és a konverziót is, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy miért, és mennyit fizetsz kattintásonként. A vásárlói személyiségek segítik a vállalkozásokat céljaik elérésében azáltal, hogy célzott üzeneteket és formátumokat tartalmazó hirdetési kampányokat futtatnak, hogy megszólítsák a különböző típusú potenciális ügyfeleket.

A buyer peszóna segít a tartalom marketing fejlesztésében is

Hiteles, egyedi, informatív és releváns tartalmat szeretnél létre hozni, ami valóban segíti is a marketingedet, nem pedig csak az idődet, és ezzel együtt a pénzedet fecséreled vele? Ha tiszta képet alkotsz egy ideális vásárlóról, akkor kemény és releváns tartalmat generálhatsz ennek segítségével, amelyet vásárlóid hatékonyan ’fogyasztanak el’.

Szeretnél hatékony online marketinget folytatni? Vedd fel velünk a kapcsolatot IDE kattintva!

Marketing cikkek a buyer persona alapú marketing stratégia témában

Kutatásainkat a buyer personák jelentőségének bemutatásának szenteltük. Az alábbi cikkekben irodalmazásunk és kutatásaink eredményét mutatjuk be.

További bejegyzések