Fogászati rendelő buyer persona létrehozása a hatékonyabb célközönség eléréséhez

Buyer personák fogászati rendelők számára: Miért, mit, hogyan?

Buyer personák fogászati rendelők számára: Miért, mit, hogyan?

Nem minden új páciens egyforma, sőt, vannak, akik jóval értékesebbek lehetnek fogászati praxisának, mint mások. Attól függően, milyen területen működik, milyen szolgáltatásokat kínál, hol helyezkedik el, és számos más tényezőt figyelembe véve, elképzelhető, hogy vannak olyan ideális páciens típusok, akiket elsősorban vonzani szeretne. Az ezekre a páciens típusokra való odafigyeléssel hatékonyabb üzeneteket hozhat létre és sikeres marketing kampányokat folytathat. Ezt mi marketingesek buyer persona alapú kampányolásnak hívjuk, és ez az, amiről alábbi cikkünk is szólni fog.
buyer persona fogászatoknak hogyan csináljam?

Buyer personák fogászati rendelőknek

A marketing világában a konkrét fogyasztói típusok fiktív ábrázolásait "buyer personáknak" nevezik. A Buyer personák használatával célzottan tudunk marketinget folytatni a legmegfelelőbb célközönség felé, és így tudjuk növelni a praxis népszerűségét. Emellett elkerülhetjük az általános, mindenkit megszólító marketinget, ami gyakran hatástalan lehet.


Sőt, még a fogorvosok is használhatnak buyer personákat, hogy olyan pácienseket vonzanak, akikkel a legjobban tudnak azonosulni, vagy olyan szolgáltatásokra összpontosíthatnak, amelyekben kiemelkednek. Ezzel a megközelítéssel könnyebben vonzhatnak és megtarthatnak olyan pácienseket, akik a leginkább számítanak számukra.
 

Hogyan alkalmazhatom a buyer personákat fogászat rendelőmben?

Gondolta volna, hogy még a váróteremben elhelyezett műalkotások és bútorok is eltérő hatást gyakorolhatnak az egyes páciens típusokra? Gondoljunk csak a különbségre egy „high-end” plasztikai fogászat és egy általános fogászat között. Ezeknek a buyer personáknak az alapján alakíthatjuk az egész praxist, hogy a legjobban megfeleljen az ideális páciensek elvárásainak és preferenciáinak.


A buyer personákat lehet használni olyan marketing stratégiák kidolgozására, amelyekkel a legmegfelelőbb fogyasztói csoportot tudjuk megszólítani. Ezzel a megközelítéssel relevánsabb és hatékonyabb üzeneteket tudunk közvetíteni, ami a fogászati praxis növekedését eredményezi.
 

A modern marketing és a buyer personák

Az aktuális modern marketing eszközök, mint a közösségi média, nyomtatott anyagok, közvetlen levelezés, marketing szoftverek és blogok mind hatékonyabbá tehetőek a buyer personák megértésének segítségével. Az üzenetek és tartalmak hatékonyabbak lesznek, mert pontosabban meg tudjuk szólítani azt, amit a célközönségünk szeretne hallani.


Elgondolkodtató példa lehet az, hogy vajon ugyanazt a hirdetést küldenénk-e egy 45 éves, magas jövedelmű nőnek, mint egy fiatal, háromgyermekes családnak?! Az általános, mindenkit megszólító üzenetek hatástalanok lehetnek, mivel nem tudják elérni és megszólítani a különböző csoportokat. Napjainkban az emberek óránként is 1000-et meghaladó reklámmal találkoznak, ha nem szólítod meg őket hatékonyan, személyes üzenetekkel, miért várod el, hogy felfigyeljenek rád?
 

A buyer personák gyakorlati használata fogászatoknak

A buyer personákat beépíthetjük a modern marketing szoftverekbe és ügyfélkezelő rendszerekbe. Ez lehetővé teszi a személyre szabott üzenetek és kampányok küldését a különböző buyer personák szerint. Különösen hasznos lehet olyan praxisoknál, ahol sokféle pácienscsoportot vagy szolgáltatást kell kiszolgálni.
 

Buyer personák létrehozása fogászatoknak

A buyer personák létrehozása viszonylag egyszerű folyamat lehet. Üljünk le a személyzettel vagy partnerekkel, és határozzuk meg a célokat, a praxis irányát és az ideális páciens típusokat. Gyűjtsünk össze minél több részletet, amelyek leírják ezeket a páciens típusokat, mint például kor, nem, jövedelem, foglalkozás, érdeklődési körök stb.


Mint minden adatot, ezeket a buyer personákat is megfelelően kell kezelni és osztani a marketing csapat és az érintettek között. A buyer persona kutatás akkor nem ér semmit, ha nem építjük bele a marketing folyamatokba, ha a csapat nem a buyer personákat nézegetve gyártja a stratégiát, és az ennek megfelelő tartalmakat, valamint üzeneteket.
 

Páciens személyiségeinek létrehozása

Miután eldöntötte, hogy bevezeti a vevő vagy páciens személyiségeket a fogászati praxis marketingjébe, azok létrehozása viszonylag egyszerű lehet. Töltsön el némi időt a személyzettel és/vagy partnerekkel, és beszéljék meg a célokat, amerre szeretnék fejlődni, valamint azokat a páciens típusokat, amelyek a legjobban segíthetnek elérni ezeket a célokat.


Írjanak le minden olyan részletet, amire mindannyian egyetértenek, és amelyek leírják az egyes különböző páciens típusokat. A buyer persona szempontok és részletek lehetnek:
 
 • Kor
 • Nem
 • Jövedelem
 • Oktatási szint
 • Szakma
 • Helyszín
 • Hobbik
 • Család mérete
 • Házastársi státusz
 • Szórakozási preferenciák
 • Biztosítási típus
 • Döntéshozatali képesség
 • Ellenérzések a fogászati szolgáltatásokkal kapcsolatban
 • Szájügyi problémák
 • Célok
 • Információforrások
 • Értékek
 • Kihívások
 • Fájdalompontok
 • Viselkedés
 • Legjobb idő a kapcsolatfelvételre
 • Preferált kommunikációs forma


Miután kidolgozták az összes részletet, adjanak egy-egy fiktív nevet minden buyer personának, hogy könnyebben felismerhetőek legyenek, és könnyebben lehessen róluk beszélni. A páciens személyiség példanevei olyan meghatározó jellemzőt és egy gyakori nevet kombinálhatnak, mint például: Rendezett Rita, Önrészesítő Sándor, Profi Péter, Műfogsor Mária stb.
 

A buyer personák előnyei fogászatok számára

Az elérhető modern marketing eszközök korában a buyer personák szerepe kiemelkedően fontos. Az üzenetek és tartalmak testreszabása az egyes buyer personák alapján lehetővé teszi a célzott és hatékony kommunikációt. Ennek köszönhetően a fogászati praxisok sokkal eredményesebben tudnak új pácienseket vonzani és megtartani.


A buyer personák gyakorlati alkalmazása minden fogászati praxis számára előnyös lehet. Először is, segít a páciensek iránti megértésben és empatikus kapcsolat kialakításában. Másodszor, lehetőséget nyújt a praxis profilozására és specializálódására, amely hosszú távon hűséges pácienseket és sikeresebb praxist eredményezhet.


Ahhoz, hogy a buyer personák hatékonyan működjenek, fontos a részletes információgyűjtés és a folyamatos frissítés. A páciensek preferenciái és igényei idővel változhatnak, és ezeket a változásokat szem előtt kell tartani a marketing stratégiák kidolgozásakor.


Végül, a buyer personák felhasználása a fogászati praxisok számára nemcsak a páciensekkel való hatékonyabb kommunikációt és kapcsolatot eredményezheti, hanem a praxis teljesítményét is javíthatja. Az idő és energia, amit a buyer personák kidolgozásába és alkalmazásába fektetünk, hosszú távon megtérülhet a páciensbázis növekedésében és a praxis sikerében.
 

Marketing cikkek a buyer persona alapú marketing stratégia témában

Kutatásainkat a buyer personák jelentőségének bemutatásának szenteltük. Az alábbi cikkekben irodalmazásunk és kutatásaink eredményét mutatjuk be.

További bejegyzések