Hotel buyer personák: 10 tipikus hotelvendég, és a hotel vendégpersonák bemutatása

Hotel buyer personák: 10 tipikus hotelvendég

Anélkül, hogy ismernéd a szállodád, hoteled buyer personáját, vagy vendégpersonáját, a legtöbb foglalásra tett erőfeszítésed a legjobb esetben is gyenge lesz. A vendég személyének meghatározása segít megérteni, milyen típusú szállodai vendégeket vonz a hoteled, így célzottabb marketingkampányokat hozhatsz létre, és jobban összpontosíthatsz a márkaépítésre. Lássunk 10 tipikus hotel buyer personát!
Tipikus Hotel buyer personák

Tipikus hotel buyer personák: A zöld utazó

Annak ellenére, hogy az utazás eleve szén-dioxid-vezérelt, a környezettudatos utazók száma jelentősen megnőtt. Ezek a fenntarthatóságra törekvő utazók nagyon tisztában vannak az utazásaik környezeti lábnyomával, és mindent meg akarnak tenni a hatás minimalizálása érdekében. Vannak, akik a szén-dioxid-kibocsátó repülőgépes utazást a „repülési szégyen” néven ismert vasúti utazásra cserélik. A hotelben is lehet, illetve érdemes miattuk „zöld” lépéseket tenni? Ilyen lépéseket, mint például a szállodai étterem alapanyagainak helyben történő beszerzésére fókuszálni, a zöld energia felhasználására és az ingatlan energiafelhasználásának csökkentésére törekedni, valamint ezeket kommunikálni.
 

Tipikus hotel buyer personák: A Z generációs utazó

A Z generáció az utazók következő generációja. Ez a növekvő csoport a szünetben tanuló diákokból, az egyetemről nyaralókból és a frissen végzettekből áll. Évről évre a nullás generáció egyre fontosabb, megcélzott szállodavendéggé válik. Költségtudatosak, de gyakran nem áldoznak fel bizonyos kényelmi lehetőségeket, mint például a gyors WiFi, a helyszíni mosoda, a központi elhelyezkedés és a jól megtervezett terek. Vonzó és modern szállást várnak az otthon minden kényelmével. Utazásaikat a közösségi médiában is szeretik közzétenni, így az összeköttetés nagyban befolyásolja döntéseiket. Szép kilátás nyílik a szállodából, vagy fancy a reggeli kávé? Mutasd meg nekik!
 

Tipikus hotel buyer personák: A digitális nomád

A digitális nomádok úgy keresik kenyerüket, hogy távmunkában dolgoznak, nem pedig fizikai irodahelyiséghez kötve. Ez azt jelenti, hogy helyfüggetlenek lehetnek, és bárhonnan, internetkapcsolattal távolról dolgozhatnak. Régen jellemzően a vállalkozókból kerültek ki a digitális nomádok, de manapság már egyre több alkalmazott is ilyen keretek között, távmunkában dolgozik. Munkájuk természetéből adódóan az internetkapcsolat a legfontosabb. A megbízhatatlan vagy lassú Wi-Fi általában megszakítja az üzletet. Rugalmas teret is elvárnak, ami munkára és játékra is használható. Kedvelik a közösségépítést támogató hosteleket is.
 

Tipikus hotel buyer personák: A hátizsákos utazó

Ez a vendégtípus évente több utazásra is megy, jellemzően nem azonos helyszínekre, hanem más célpontokra. A hátizsákos turisták általában árérzékenyek, és csak a szükségletekre van szükségük, ha szállásról van szó. Autentikus ételeket akarnak megkóstolni, a helyi negyedekben maradni, és megtapasztalni az éjszakai életet. A hátizsákos turisták általában elfoglalják magukat utazás közben, hogy minden helyi élményt magukba szívjanak. A szállók és az olcsó szállodák az elsődleges célpontjai ennek a hotel buyer personának. Szívesen veszik a helyi ajánlásokat, autentikus helyekről szóló tartalmakat. 
 

Tipikus hotel buyer personák: A nyaraló

Alkalmi utazó, aki évente egyszer vagy kétszer utazik a cégük nyaralási politikája alapján. Az ilyen típusú szállodavendégek barátokkal, családdal utazik, sosem egyedül. Erre a nyaralásra jelentős mennyiségű pénzt gyűjtenek össze, de megválogatják, mire költik. Valószínűleg elég sok kutatást végeztek, és tudják, mire számíthatnak, amikor megérkeznek úticéljukhoz. A nyaralók szeretnek az úticél összes helyi látnivalóját meglátogatni. Előfordulhat, hogy többször is visszautaznak egy célállomásra, ha megtetszik nekik. Tehát amikor egy helyen vannak, megpróbálnak mindent kihozni belőle, legyen ez akár kirándulás, vezetett túrákon való részvétel, vagy éppen pihenés, wellness programok. A nyaralók a legjobb ár-érték arányú szállást keresik, de vonzódnak a szállodaiparban bevált márkákhoz.  Szállásválasztásuk az utazás típusától is függ. A tengerparti nyaraláshoz all-inclusive üdülőhelyeket vagy kisebb panziókat választhatnak. Ez a típusú hotel buyer persona nagyra értékeli az ajánlásokat és az utazási tippeket, bár lehet, hogy nem mindig keresi őket. Nagyszerű ötlet a recepción adni nekik egy útmutatót a környékről, és esetleg egy térképet, amelyen az összes legfontosabb látnivaló egyértelműen kiemelve van. Még jobb, ha ezt előzetesen a térképen is megtalálhatja.
 

Tipikus hotel buyer personák: Üzleti utazó

Az, hogy egy üzletember milyen gyakran utazik, nagyban befolyásolja márkahűségét. Az üzleti utazók gyakran sokkal kevésbé árérzékenyek, mint mások, mert nem ők állják a számlát. Azt kell tudni eme buyer personákról, hogy nagyon szoros időbeosztással rendelkeznek, ezért nagyra értékelik a gyors, gördülékeny kiszolgálást, legyen szó akár az étkezésekről. Nem azért vannak ott, hogy a helyi oldalakat meglátogassák, de érdekelni fogják őket a jó éttermek személyes és üzleti célokra egyaránt. Az üzleti hírnév, és a hűségprogram is vonzó lehet az üzleti utazók számára, főleg az olyan kedvezmények, mint egy ingyen frissítő bejelentkezés után. A középkategóriától, a luxus szállásig lehet számítani üzleti utazókra, főleg a nagyvárosokban.
 

Tipikus hotel buyer personák: A család

Nagyon fontos buyer persona a családos utazó. Sok millenniális már szülő. Tapasztalt utazókként arra számítanak, hogy gyermekeikkel folytatják kalandjaikat. Fontos megjegyezni a generációk közötti utazások térnyerését is. A családok több generációval utaznak, ami versengő prioritásokhoz és eltérő utazási stílusokhoz vezet. A családok gyakran egy jól megtervezett tevékenységi tervvel érkeznek egy úti célhoz, mert egy nagy csoport szervezése stresszes lehet. A családok általában meglehetősen szigorú költségvetésből működnek, ezért fontos, hogy a legtöbbet érjék el pénzükért. . A főbb márkákon és a sok kényelmi szolgáltatással rendelkező üdülőhelyeken kívül a családok általában élvezik a gyerekbarát helyszíneket. Ha meg akarod nyerni őket, akkor egyszerűen csak gondolkozz szülőként!
 

Tipikus hotel buyer personák: A boomer

A boomerek tömegesen vonulnak nyugdíjba – és nyugdíjas korukban kulcstevékenységnek tekintik az utazást. Nemcsak hazai viszonylatban, hanem külföldiek szintjén is egyre többet érdemes foglalkozni velük. Miért? Mert ezeknek a személyeknek valószínűleg valamivel több pénzük van elkölteni, mint más típusú vendégeknek. Gyakran párban vagy csoportban utaznak, és általában nincs velük gyerek. Ez a vendég személy szereti a helyi turisztikai tevékenységeket és a vezetett túrákat, de a kényelem, és a könnyen hozzáférhetőség is fontos szempint számukra. Előfordulhat, hogy az ilyen típusú szállodavendégek nem mindig férnek hozzá mobilalkalmazáshoz vagy okostelefonhoz utazásuk során, ezért szívesen fogadunk nyomtatott anyagokat, például helyi útmutatókat és tennivalókat tartalmazó térképeket.
 

Tipikus hotel buyer personák: A luxusutazó

A luxusutazóknak magasabbak az elvárásaik, és hajlandóak több pénzt költeni élményeikre. Bár az ár nem lényeges számukra, az érték mégis fontos, ezért utazás előtt nemcsak hogy utánanéznek a helynek, választott szolgáltatásnak, sokszor még utazási tanácsadóval is konzultálnak. Ezek az utazók általában idősebbek, de nem mindig. Kutatások szerint a luxusutazók 82%-a házas, ezért ez a buyer persona általában párjával, vagy csoportban érkezik. A luxusutazók kiváló szolgáltatást várnak el, és hajlandóak többet fizetni az emlékezetes élményekért. Elvárásaik: kifogástalan ügyfélszolgálat, csúcsminőségű kényelmi szolgáltatások és a legnagyobb odafigyelés a részletekre. Gyönyörű szállásokat, luxus márkákat, hiteles élményeket keresnek.
 

Tipikus hotel buyer personák: A wellnessező

Egészségtudatosak, vagy pihenni vágyók. Végcéljuktól függően választhatnak olyan tevékenységeket, mint a jóga, a gyógyfürdői kezelések, a fitnesz órák, a szabadtéri túrák vagy akár a terápiás foglalkozások. Attól függően, hogy milyen wellness-formát keresnek, ezek az utazók azt várják, hogy étkezési és tevékenységi lehetőségeik összhangban legyenek egészségügyi céljaikkal. Például azok, akik fogyni szeretnének, egészséges menüelemekre és fitneszközpontba való belépésre számítanak, míg a tudatos wellnessre vágyók meditációs szobára vagy jógaórákra számítanak.
 

Marketing cikkek a buyer persona alapú marketing stratégia témában

Kutatásainkat a buyer personák jelentőségének bemutatásának szenteltük. Az alábbi cikkekben irodalmazásunk és kutatásaink eredményét mutatjuk be.

További bejegyzések