Milyen előnyei vannak a buyer perszónának? Mire jók a buyer perszónák? Mennyire hasznosak a buyer perszónák a marketingben?

Milyen előnyei vannak a buyer perszónának? Tudományos alátámasztott érvek!

Milyen előnyei vannak a buyer perszónának? Tudományos alátámasztott érvek!

Mire valók a buyer perszónák? Nemcsak a marketingkommunikációd hatékonyságának növelésében segítenek, hanem még sok-sok másban, ha jól használod őket! Mutatjuk milyen tudományosan is alátámasztott hasznuk vannak a buyer perszónáknak!
Buyer perszóna előnyei tudományosan Az oldalunkon sok minden érdekességet olvashatsz a buyer perszónákról, de miért kellene elhinned nekünk, hogy ez egy valóban hasznos dolog? Azért, mert tudományosan is alá tudjuk támasztani, amit mondunk! PHD kutatásunk során rengeteg tudományos kutatást felhasználunk, nem pedig a levegőbe beszélünk!

Mire valók a buyer perszónák?

Ha tudni szeretnénk hogy pontosan mik is azok a perszónák, mire valók, akkor egészen 1999-ig kell visszarepülnünk, és Cooper ezzel kapcsolatos könyvét áttanulmányoznunk. Ugyanis ekkor történt meg annak a modellnek a bemutatása, amit manapság is buyer perszóna néven használunk a különböző felhasználói típusok céljainak és igényeinek megértésére és kommunikálására. Ha a teljes könyvet nincsen időd elolvasni most, buyer perszóna használatáról, értelmezéséről itt találsz sok-sok információt!

Jelen cikkünkben az "Are Personas Done? Evaluating the Usefulness of Personas in the Age of Online Analytics’ (Salminen et al.)" tanulmányát vizsgáltuk meg abból a célból, hogy kiderítsük, hogy milyen tudományosan is bizonyított előnyei vannak a perszónáknak, és hogy egyáltalán valóban hasznosak-e.

Milyen előnyei vannak a buyer perszónáknak?

A fent említett tanulmány több érdekes szakirodalmat vetett össze, annak érdekében, hogy összegyűjtse azokat a tényeket, amik a perszónák előnyei, használhatósága mellett érvelnek. Ezek alapján e 4 előnyét gyűjtötték össze a perszónák modellezésének, amik túlmutatnak a hatékonyabb online marketing kampányok kidolgozásán:
 
  • Hatékonyabb kommunikáció: perszónák megkönnyítik a felhasználó-orientált kommunikáció. Ez azonban nem korlátozódik csupán a szervezeten kívülre. A buyer perszónák segítenek abban, hogy az ügyfelekkel, vásárlókkal hatékonyabban kommunikálj, de ezzel egy időben a szervezeten belül hatékonyabb kommunikációt, és így munkavégzést is könnyebbé teszik. Az emberi tényezők miatt sokkal könnyebb emberi karakterekkel, perszónákkal dolgozni, mint részletes adatokkal. A döntések előtt, és a csapatmunka során is jobban lehet ezekre a modellekre támaszkodni, mert sokkal jobban megmaradnak az emlékezetben, mint a számok (Goodwin 2009; Hill et al. 2017).
  • Pszichológiai előnyök: A personákat a hagyományos, sokszor eléggé homályos és összetett célcsoportok helyett alkalmazzák, és így fokozzák az „egy személyre” tervezést. Ennek köszönhetően hatékonyabban tudod te is folyatatni a marketing tevékenységedet. A döntéshozók sokkal nagyobb empatiával tudják meghozni a felhasználókat is érintő döntéseket, ha kicsit a perszónák helyzetébe képzelik magukat (Miaskiewicz Sumner és Kozar 2008). Gondolj bele, mekkora lélektani különbség hogy termékünket egy névtelen, 24–35 éves nők célcsoportjának szántjuk, vagy egy folyamatosan időszűkében álló, problémákkal küszködő egyedülálló édesanyának, aki irodai munkája során is szeretné a maximumot teljesíteni, és gyermekének is mindent megadni, olyan termékeket, szolgáltatásokat keres, amik nem időrablóak, és nem is drágát. Konstrukciós csomagodba a kevés időt, kényelmet, és a gyerekkel kapcsolatos pszichés elemet is be kell építened. 
  • Átalakítás lehetősége: A personák megkérdőjelezik az ügyfelekkel kapcsolatos már meglévő feltételezéseket, amik sokszor téves elképzeléseken alapoznak. Segítenek kompromisszumos döntések meghozatalában, megfelelőbb konstrukciók kialakításában, még akkor is ha az ügyfelek ellentétes nézőponton vannak. Miaskiewicz és Kozar 2011-ben kiadott tanulmánya szerint a perszónák segítenek megkérdőjelezni a szervezetben kialakult vélekedéseket, és a valós adatok segítségével a helyes irányba terelni a dolgokat.
  • Fókuszált hatás: A personák segítenek a már a tervezési szakasz legelején, és végig a megvalósítási, után követési szakaszban is, hiszen a perszónák modellezése segít fókuszt tartani. Amennyiben megtörtént a buyer perszónák modellezése, ez segít a teljes csapatnak, hogy ne kalandozzanak el, ne váltsanak irányt, ne a saját elgondolásaik, hanem a felhasználói célok, igények, szükségletek, és preferenciák legyenek a középpontban. Segít meghatározni, hogy milyen termékjellemzőkre kell összpontosítani, melyek a kiemelten fontos funkciók, és mik az esetlegese felesleges elemek egy-egy szolgáltatás, vagy termék kapcsán. A következő sorok szomorúak, de sajnos igaznak bizonyulhatnak: lehet, hogy te mindenhol azt kommunikálod, és kezeled kiemelt versenyelőnyödnek, hogy a terméked csomagolása teljes mértékben lebomló, újrahasznosított anyagokból készült, miközben a fent említett anyukát csak az érdekli, hogy a kislánya kedvenc színében legyen kapható, és ezzel is egy kicsit kedvében járjon, nincs ideje a környezet védelmére is gondolni, egyéb problémái mellett.

A perszónák létrehozásának nemcsak előnyei, hanem kritikái is vannak, erről azonban egy következő cikkben esik majd részletesen szó. Annyit elöljáróban említenénk, hogy a perszónákat nemcsak létrehozni, hanem használni is jól kell tudni, e nélkül nem kifizetődő a módszer! 
 

Marketing cikkek a buyer persona alapú marketing stratégia témában

Kutatásainkat a buyer personák jelentőségének bemutatásának szenteltük. Az alábbi cikkekben irodalmazásunk és kutatásaink eredményét mutatjuk be.

További bejegyzések