Ismertebb lesz a márkám, ha jól szerepel a Googleban? A SEO hatása a brandépítésre

A Google ranking és a branding kapcsolata – Avagy a SEO márkaépítő hatása

A Google ranking és a branding kapcsolata – Avagy a SEO márkaépítő hatása

Azt hiszem, jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy vajon annak, hogy egy oldal a Google találati lista élére kerül, a brand értékére is hat? Alábbi cikkünkben megválaszoljuk ezt a kérdést. Nézzük milyen hatással van a Google ranking a brandingre!
a SEO márkaépítő hatása számokban Azt, hogy a SEO egy nagyon hatékony marketing eszköz, ami képes viszonylag alacsony költségen növelni a forgalmat  - eladásokat, szobafoglalásokat, bejelentkezéseket, stb.-, azt eddig is tudtok, hiszen sokan megírták már, és mi is érezzük, látjuk az analitikákban. Azt azonban, hogy a Google-ban jó helyen megjelenni a márkaértéket is növeli, egészen ez idáig csak sejtettük - és nagyon erősen reméltük is- hiszen ezt jóval nehezebb mérni. Most azonban találtunk viszonylag friss kutatási eredményt, ahol több módszeres kísérlettel is mérték, majd statisztikailag be is bizonyították, hogy a SEO-nak brandépítő ereje is van! Dou, W.- Lim, K.- Su, C.- Zhou, N.- Cui, N. (2010): Brand Positioning Strategy Using Search Engine Marketing című művükben vizsgálták a SEO brandépítésre gyakorolt hatását.  Lássuk ezt a kutatást, és az eredményeket!
 

Dou és szerzőtársaik kísérlete, ami bizonyítja a SEO hatását a brandingre

Dou és társaik több felhasználóval készítettek kísérletet, először két csoportra bontották őket, két különböző találati listát mutattak a csoportoknak. Az első csoport előtt egy ismeretlen, fiktív brand a Kurton jelent meg elsőként, és ezt követte 3 jól ismert márkanév (Columbia, Gregory és Nike). A második csoportban pedig fordítva, először a Columbia, majd a Gregory, Nike és végül az ismeretlen Kurton. A kísérletben résztvevőknek a találati listát kellett tanulmányozniuk, kattintás nélkül, majd az alábbi feladatot kapták: képzeljék el, hogy túrára indulnak barátaikkal, a szemeszter végével, hogy kicsit pihenjenek, amikhez be kell szerezniük a megfelelő felszerelést – ehhez pedig menjenek el az internetre és informálódjanak! Hogy ne legyen teljesen direkt a feladat, a felhasználók 2 különböző keresést bonyolítottak le, mielőtt a fő feladatra tértek volna. Az első csoport 63 résztvevőjéből 33 fő, a 2. csoport 61 résztvevőjéből pedig 18 fő ismerte fel a központi, ismeretlen márkát, ami azt bizonyítja, hogy nagyobb brand érték jobb helyen megjelenni a Google-ban. Ezt a kísérletet még egyszer megismételték egy másik példával, amikor szintén hasonló eredményre jutottak. Persze a tanulmány is kitér arra, hogy ez felhasználó függő is, tehát a brand észlelés buyer personánként eltérő lehet. 

 

A keresőoptimalizálásnak brandépítő hatása is van?

Nem alaptalan képzelgés az, hogy annak, ha egy cég weboldala első helyen, vagy az elsők között szerepel a Google találati listáján, annak brandépítő ereje is van. Azonban ahhoz, hogy ezt be is bizonyítsuk, mélyebben kell ásnunk a marketingben, a pszichológiai folyamatokban. Ezt tette Dou és szerzőtársai is a fentebb említett mű kapcsán. Azt már korábbi kutatások bebizonyították, hogy a márkaértékelésre többek között a fogyasztók márkával kapcsolatos tapasztalatai vannak hatással, és ezek alapján az emlékezetükben adatbázis szerűen tárolnak információkat márkákkal kapcsolatosan. Ilyen információkat a Google találati listájából is nyerhetnek ki többek között. 
Valójában a kontextus-indukált konstruktív feldolgozás az egész elmélet alapja, ami azt tanulmányozza, hogy a különböző egyének milyen típusú információkat tartanak relevánsnak vagy diagnosztikusnak a feladat szempontjából, valamint azt, hogy miként értelmezik a visszakeresett információkat. A Google keresési listája is egy egyedülálló kontextust képez a listán szereplő márkák értékeléséhez. Már csak az a kérdés, hogy hogyan értelmezzük a Google találati listáját, és ez hogyan befolyásolja a márkaértékelést? 
 

A Google rangsor befolyásolja a brandinget?

Ha korábbi kutatásokat is megnézünk, akkor egyértelműbbé válhat a válasz: Kleinmuntz és Schkade (1993) szerint az információ megjelenítésnek három alapvető jellemzője van, ezek pedig:
  • az egyes információelemek formája
  • a megjelenített elemek csoportokba szerveződése
  • és az információelemek sorrendje.
Szóval sorrend! Ezek alapján a Google sorrendje is számíthat? Ehhez az alapvetően nagyon fontos információhoz még hozzá kell tenni a sémák fogalmát, ami alapvetően Brewer és Nakamura (1984) munkájához kötődik. Esetünkben azonban azt jelenti, hogy az internet felhasználók bizonyos hiedelmek alapján gondolkodnak: például azt hihetik, hogy a jobb termékek jobb boltokban kaphatóak, illetve, hogy a fontosabb információk, relevánsabb cikkek vannak feljebb a találati listán. Tehát az internet felhasználók azt várják, hogy a legrelevánsabb források a találati lista tetején szerepeljenek? Ebből egyenesen következik, hogy azt is elvárják, hogy a jobb termékek, illetve jobb márkák is fentebb rangsoroljanak? 
 

A SEO pozitívan hat a márkaértékre

Buchan (2006) kutatása szerint elmondható, hogy az internethasználók általában arra számítanak, hogy több jól ismert márkát fognak először látni a Google találati listáján. Mi van akkor, ha mégsem ez történik? A háttérben végbemenő pszichológiai folyamatokat, és azok eredményét vizsgálták Dou és szerzőtársai. Azt a hipotézist fogalmazták meg, majd később be is bizonyították, hogy „A keresőmotor-rangsorolási séma aktiválási feltételében egy ismeretlen brand felismerése nagyobb, ha az SERP-ben a jól ismert márkák előtt jelenik meg, mint amikor utánuk.” Mit jelent ez? Statisztikailag korrekt kísérleteket végeztek, amikben felhasználók két nagy csoportjának két különböző Google találati listát mutattak meg, majd ezek alapján kellett a márkaértékről dönteniük. Azt találták, hogy a Google-ban elfoglalt pozíció bizony hatással van a brandingre, azaz a brand értékére.

 

Gondolj csak bele, mekkora ereje van, ha a te weboldalad is jól ismert márkák között rangsorol, ha Nike és a Columbia mellett ennyire felkapott lett egy teljesen fiktív túratáska brand is a kísérlet során! A keresőoptimalizálásban rengeteg lehetőség van, csak a megfelelő technikákat kell elsajátítani! Jelentkezz SEO konzultációra IDE kattintva, és rangsoroljon a te oldalad is a legjobb márkák között!  


Felhasznált irodalom: 
  • Buchan, N. 2006. “Search Engine Marketing Explained,” B & T Weekly, September 22, pp. 1-3. 
  • Dou, W., Lim, K,  Su, C., Zhou, N., Cui, N. (2010): Brand Positioning Strategy Using Search Engine Marketing, MIS Quarterly, 34(2). DOI: 10.2307/20721427 
  • Kleinmuntz, D. N., and Schkade, D. A. 1993. “Information Dis- plays and Decision Processes,” Psychological Science (4:4), pp. 221-227.
  • Brewer, W. F., and Nakamura, G. V. 1984. “The Nature and Functions of Schemas,” in Handbook of social cognition, R. S. Wyer and T. K. Srull (eds.), Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum, pp. 119-160.

Marketing cikkek a buyer persona alapú marketing stratégia témában

Kutatásainkat a buyer personák jelentőségének bemutatásának szenteltük. Az alábbi cikkekben irodalmazásunk és kutatásaink eredményét mutatjuk be.

További bejegyzések