Pörgesd fel márkát értékét – Íme a turisztikai buyer persona modellezésének 3 alapeleme

Íme a turisztikai buyer persona modellezésének 3 alapeleme

A turizmus soha nem látott lendületben van, már az is utazik, aki a covid előtt ki sem tette a lábát eddig. Itt az ideje, hogy saját/ügyfeled turisztikai márkáját is megpörgesd egy kicsit. Mutatjuk, hogyan modellezheted buyer personáidat, hogy hatékonyabbá tedd marketing folyamataidat!
3 tipp turisztikai buyer persona modellezéséhez

Miért van szükséged turisztikai buyer personákra?

A marketing egyre csak pörög, a verseny pedig minden eddiginél hatalmasabb a turizmus-vendéglátás iparban. Folyamatosan nyílnak meg az újabbnál újabb helyek, valamint tenned kell, ha új vevőket szeretnél, illetve a régieket megtartani. A vevők eléréséhez nem csak a demográfiai adataik (amelyek továbbra is fontosak a megfelelő célzáshoz), hanem a motivációk, félelmek, törekvések és még a döntő fontosságú vásárlási tényezők is, amelyek a potenciális vendéget foglalásra késztetik. Az ügyfelek megértésének ezt a mélyebb szintjét általában vásárlói személynek, azaz turisztikai buyer personáknak nevezik, és ez különbséget tehet a kampány kudarca és az elszabadult siker között. Kutatások igazolják, hogy a turisztikai buyer personák használata 171%-os bevétel növekedést képes generálni. Na de hogyan modellezheted turisztikai buyer personádat? Íme a 3 alappillére!
 

#1. Turisztikia buyer personák modellezése – ki a közönséged?

A turisztikia buyer personáid modellezéséhez legelőször az kell, hogy megállapítsd, kik képzik a közönségedet. Ezeket a hagyományos vásárlói azonosításokat használták a marketingesek az elmúlt évszázadban – a célközönség fizikai és társadalmi jellemzői. Ezeket a paramétereket vizsgáld meg:
 • Kor
 • Nem
 • Családi állapot
 • Bevételi szint
 • Családi méret
 • Hobbi
 • Médiafogyasztási szokások

A célközönség alapvető demográfiai adatainak megértése kritikus fontosságú ahhoz, hogy szilárd alapot képezzen minden marketingtevékenységéhez. Meghatározza a médiavásárlási platformjait és célzási paramétereit. Egy 50 éves férfihoz máshol tudunk elérni, mint egy 20 éves fiatal lányhoz. Ez egyértelmű, ettől nem tekinthetünk el. Kreatív döntéseinket is befolyásolhatja az, hogy kinek fogunk szólni, ugye az előző mintánál maradva, ha egy éttermet akarunk eladni egy fiatal lánynak, akkor az Instagrammable faktorokat emeljük ki, az 50 éves üzletembernek teljesen mást kell. A weboldalunkat is ennek megfelelően kell felépíteni.
 

#2. Turisztikia buyer personák modellezése – mit akar a közönségünk?

Miután megvizsgáltuk, hogy kik a turisztikai cégünk célközönsége, már csak azt kell tudnunk, hogy mit akarnak ezek az emberek. Azaz egy lépéssel túllépve a hagyományos vásárlói demográfián, világosan meg kell értenie ideális vásárlója motivációit. Milyen problémákat próbálnak megoldani a márkánkon keresztül?
 • Félelmek: Milyen félelmeik vannak az utazási és turisztikai márkákkal kapcsolatban általánosan?
  • Példa: A pénzüket egy alacsonyabb színvonalú nyaralásra pazarolják.
 • Törekvés: Mit remélnek elérni a márkáddal való interakcióval?
  • Példa: Nagyszerű emlékeik lesznek, amiket sokáig emlegethetnek.
 • Előtte/utána állapot: Milyen változást szeretnének tapasztalni a márkán keresztül?
  • Példa: Mielőtt kapcsolatba léptek volna a márkával, stresszesek és túlterheltek voltak. Ezt követően kipihentek, felfrissültek és készen állnak a következő kihívásra.
 

#3. Turisztikia buyer personák modellezése – miért vásárol a közönségünk?

Tudod, ki az turisztikai márkád buyer personája. Tudod, mit akarnak elérni a márkáddal. A következő lépés azon kritikus tényezők meghatározása, amelyek a potenciális vásárlót fizető vendéggé alakítják. Ezek a paramétereket a weboldal felépítésekor, a tartalmak megfogalmazásakor, a social média kommunikáció során, sőt az árazási stratégia kialakításakor is felhasználhatod. A szabványos leírási paraméterek a következők:
 • Társadalmi bizonyítási szint: Mekkora szerepet játszik a társadalmi bizonyíték a vásárlási döntésükben?
  • Példa: Harmadik féltől származó vélemények és felhasználók által generált tartalom
 • Árképzési üzenetek: Hogyan írja le az árat?
  • Példa: Kedvező árú, olcsó utazási lehetőségek kontra luxusélmények
 • Garanciák: Milyen garanciákat kínál az utazási és turisztikai márka, amely segítségével a felhasználók nagyobb biztonságban érezhetik magukat a vásárlás mellett?
  • Példa: Visszatérítési politika vagy időjárási garancia

A minden marketingkampány teljesítménye abból adódik, hogy a marketing rezonál a buyer personákkal. Hozz létre olyan hirdetéseket és marketingüzeneteket, amelyek relevánsak számukra. Ezután igazítsa ezeket az üzeneteket és hirdetéseket az ügyfélút minden szakaszához.

Marketing cikkek a buyer persona alapú marketing stratégia témában

Kutatásainkat a buyer personák jelentőségének bemutatásának szenteltük. Az alábbi cikkekben irodalmazásunk és kutatásaink eredményét mutatjuk be.

További bejegyzések