Buyer persona alapú inbound marketing példákkal bemutatva - korunk leghatékonyabb online marketing megoldása

Korunk legütősebb online marketing megoldása: buyer persona alapú inbound marketing

Korunk legütősebb online marketing megoldása: buyer persona alapú inbound marketing

Megnéztem a friss statisztikát, mely szerint egy átlagos amerikai állampolgár 4 000-10 000 reklámmal találkozik naponta. Én rögtön kíváncsi lettem nagyon, hogy ezt hogyan mérhették meg, (mert hát nincsen pontos szám, biztos csak kalkulálgatták, és bevallom másnap én is elkezdtem számolni, de körülbelül reggeli után 10 perccel a tipikus hírszemle olvasás során jutottam oda, hogy fogalmam sincsen mennyi). Te viszont arra lehetnél kíváncsi, hogy hogyan legyél benne abban a 400-ban, amit észre is vesz – ha nem mutatnék egy sokkal tutibb módszert amivel hatékonyan elérheted a vásárlóidat!
Buyer persona alapú inbound marketing használata

A Web 3.0 leghatékonyabb marketing rendszere: Buyer persona alapú inbound marketing

Már a web 2.0 is alapjaiban forgatta fel a marketing kommunikációs módszertanokat. Ez a korszak volt az internet kiteljesedésének a korszaka, tudjátok, amikor létrejött a Wikipédia, a Facebook, vagy éppen a Youtube, a különböző felhasználó közösségek, és egyre többen vágtak bele a vad internetezgetésbe. Az internet adta lehetőségeknek köszönhetően pedig –logikusan – kissé átalakultak a hagyományos folyamatok, köztük a marketing is. Egészen eddig a pontig a cégek úgy érték el a vásárlókat, hogy rájuk zúdították az idegesítő reklámjaikat (outbound marketing). De az internet nagy áttöréseinek, kiemelten a Google keresőmotorjának a segítségével már nem feltétlenül kell bombáznunk a vásárlókat, mert ők is meg tudnak minket keresni – ha valamilyen problémájukra, mi adjuk meg a választ (például egy családi vacsit szerveznek ünneplés gyanánt, amit a mi éttermünkben tudnának lebonyolítani). 
 

Mi az az inbound marketing?

Az inbound marketing pontos definícióját belinkeltem, de azért pár szóban itt is leírom, hogy miről is van szó. Az inbound marketing olyan technikákat foglal magában – keresőoptimalizálás, tartalommarketing, blogírás, emial marketing- amelyek arra ösztönik a felhasználókat, hogy ők keressék fel a cégeket, adott problémájuk esetében. Szokták ezt bevonzó marketingnek, vagy húzó marketing technikának is nevezni. Lehet, hogy elsőre értelmetlennek tűnik, de megmagyarázom. Fent említettem, hogy ez átlagos vásárló több ezer reklámmal találkozik egy nap, ami nagyon idegesíti, próbálja elkerülni. Tv reklámban mellékhelyiséget látogatni, popcornt megcsinálni, a YouTube reklám idejére kihúzni a fülhallgatót, füleket pihentetni, a bannerre nem odanézni, arrébb tekerni, reklámblokkolót beizzítani – ez csak néhány formája a reklám elkerülésnek! 
 

A reklámelkerülés ellen az inbound marketing technikákkal

Az inbound marketing lényege jó minőségű, személyre szabott tartalmak gyártása. Ha olyan tartalmakat készítesz, amik megválaszolják egy ügyfeled kérdését, vagy segítenek a problémája megoldásában, akkor nem fogja idegesítő reklámnak tekinteni azt, és így nem fogja a szemét becsukva elgörgetni sem! 
 

Az inbound marketing legjobb eszközei

  • Jól felépített weboldal – ami olyan tartalmakkal van megtöltve, ami a vásárlók problémáit megválaszolja, lehetőséget ad a gördülékeny ügyintézésre, legyen ez vásárlás, ajánlatkérés, probléma bejelentése, vagy pusztán informálódás
  • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing – a vásárlók által beírt szavakra minél jobb helyezést elérni a Google találati listáján. Újabb érdekes analitika: a felhasználók döntő többsége nem jut túl az első 5 találaton….ott kell lenned! Keresőoptimalizálásról itt!  
  • Blog – olyan tartalmakkal, amiket a felhasználók szívesen olvasnak, olyan problémákra választ adva, amik a vevőket érdekelhetik.
  • Közösségi média marketing – összekapcsolva a többi tartalom marketing elemmel, például a blog bejegyzések megosztása, hogy szélesebb körben elérhetővé váljanak a weboldal tartalmai. 
  • Remarketing
  • E-mail marketing, hírlevelek küldése - persze személyre szabva
  • Podcast, videó készítés – a rich média terjedésével egyre elterjedtebbé váltak a multimédiás tartalmak. Azonban azt figyelembe kell venni, hogy bár a TikTok videók is egyre népszerűbbek, nem minden korosztály fogyasztja azokat, illetve a döntéshozásnál más eszközök (például webes tartalmak) szokásos még mindig használni, de az döntési út korábbi szakaszaiban érződhet a hatásuk. 
  • Weninárium, e-book kiadása – főleg B2B piacon érdemes ilyen taratalmakat előállítani. 
 

Az inbound marketingnél hogy jönnek képbe a buyer personák?

Az inbound marketing egy személyre szabott marketing eszköz, nem pedig tömegkommunikációs technika. Ezért a hatékony inbound marketinghez mindenképpen szükség van a vásárlóid megismeréséhez, döntéseik megértéséhez. Hogy választ adhass a kérdéseikre, megoldást a problémáikra, tudnod kell milyen kérdések foglalkoztatják őket, és milyen problémáik vannak. Ebben a buyer persona modellezése segíthet. Ismerd meg tipikus vásárlóidat! Tudd meg milyen problémákkal néznek szembe, milyen üzeneteket szeretnek olvasni, miért választották a te termékedet, vagy szolgáltatásodat, mi tetszett, és mi nem tetszett nekik! Ami tetszett nekik, azt emeld ki, másoknak is kommunikáld, ami pedig nem, azt értelemszerűen javítsd! A buyer persona modellezéséhez itt olvashatsz segítséget!  
 

Hogyan használd a buyer persona alapú inbound marketinget?

Mutatok egy példát is a technika alkalmazására. Adott egy étterem, ami szeretné kiszolgálni a legtöbb vendéget. Annyi gluténérzékeny vendég futott be az elmúlt időszakban, és jelezték külön kérésüket a pincér irányába (apropó a frontvonalban dolgozó munkavállalók nagyon jó adatforrások a buyer persona modellezéséhez) hogy úgy döntöttek, teljesen kizárják a glutént, a szálló lisztet a konyhából, gluténmentes étteremmé válnak, fine dinig étteremként egyébként sem sok ételükben szerepel liszt, vagy más gluténforrás alapanyagként. Azonban mielőtt elkezdik a nagyszabású kampányt ezzel kapcsolatban, csak megkérdezik átlagos vendégeiket erről, és megdöbbenve ilyen válaszokat kapnak „én nem értem ezt a mindenmentes hóbortot, de én nem állok be a sorba, normális ételt akarok”- és ettől az állításától akkor sem tágít, amikor elmondják, hogy az előtte lévő libamájban sincsen nagyon glutén…. A változást enne ellenére megcsinálták, és az inbound marketingnek megfelelő kommunikációt folytattak. A weboldalon továbbra is a magas minőségű ételekről fogalmaztak meg üzeneteket, a gluténmentes logót, csak apró betűvel rejtették el az étlapon, hiszen jól tudták, hogy akinek ételérzékenysége van, az az apró betűket is elolvassa, neki nem kell harsogó reklámozás. Valamint létrehoztak egy gluténmnetes étterem landing oldalt, ahova minden fontos információt feltüntettek az érintetteknek, amit megosztottak a kapcsolódó gluténérzékenyek Facebook csoportjába is, ahol több tízezer tag van. Harsogó reklámok helyett minden vendégtípusnak személyre szabott üzenetet kell a megfelelő csatornán eljuttatni – így működik a hatékony marketingkommunikáció! 
 

Marketing cikkek a buyer persona alapú marketing stratégia témában

Kutatásainkat a buyer personák jelentőségének bemutatásának szenteltük. Az alábbi cikkekben irodalmazásunk és kutatásaink eredményét mutatjuk be.

További bejegyzések