Hogyan segíti a buyer persona a SEO javulását a gyakorlatban? SEO és buyer persona kapcsolata

Hogyan segíti a buyer persona a SEO javulását a gyakorlatban?

Hogyan segíti a buyer persona a SEO javulását a gyakorlatban?

Oldalunkon számtalan hasznos cikket olvashatsz a buyer personákkal kapcsolatban. Ebben a cikkünkben azt fogjuk bemutatni, hogy a gyakorlatban hogyan segítheti a buyer personák felállítását a SEO eredményeid javulását! 
SEO és buyer persona kapcsolata

A SEO és a buyer personák kapcsolata

Cégünk, a Marketing Professzorok Kft. már több 10 éve foglalkozik SEO-val, azaz keresőoptimalizálással. Az egész folyamat lényege röviden, és világosan összefoglalva, hogy ügyfeleink honlapjait keresőbaráttá tesszük, azaz különféle technikákkal elérjük azt, hogy a Google keresőjében minél hamarabb jelenjen meg a találatok között. (Bővebb definíció itt: SEO ) Hogyan? Ezen a ponton jön el a lényeg! Sok éves gyakorlatunkkal, és kutatásainkkal kiépítettünk egy alapos SEO stratégiát. Ennek fontos része a buyer personák ismerete is! Tudnunk kell, hogy kik a cég vásárlói, hogyan viselkednek, hogyan használják a különböző online eszközöket, és azt is, hogy mit írnak be a Google-ba, amikor a te termékedet szeretnék látni a monitorjukon. 
 

Miért kell a SEO-hoz a buyer persona?

A SEO, azaz a keresőoptimalizálás kulcsait szó szerint a kulcsszavak adják. Ahhoz, hogy egy webhelyet, bizonyos aloldalakat keresőoptimalizálttá tegyünk, bizonyos kulcsszavakra kell optimalizálni! De milyen kulcsszavakra? Egyértelműen azokra a kulcsszavakra kell optimalizálni az oldalt, amit a buyer personák használnak, amit ők begépelnek a keresőbe, amikor olyan problémájuk van, amire a te terméked, vagy szolgáltatásod nyújt megoldást.  Mi baj lehet a kulcsszvaiddal?
  • Nem releváns kulcsszavakat használsz: olyan szavakat használsz a terméked leírására, bemutatására, amik nem egyeznek meg a valósággal, hozzáteszem a buyer personák szerint. Nincs arról szó, hogy hazudnál, valótlan dolgokat állítanál, csupán túl elfogult vagy, és magadból indulsz ki, nem pedig a buyer personák igényeiből. Például az „exkluzív étterem Budapesten” kifejezést használod, több ponton ezt emeled ki USP-dként a tartalmakban, holott a buyer perszónáid inkább elegáns, modern, városias, különleges éttermet keresnek Budapesten. Tudod, honnan tudjuk ezt? Xiang és társai (2007) kutatásából! Akik azt vizsgálták, hogy mennyire nagyon eltér az éttermek, és fogyasztók szóhasználata, és arra világítottak rá, hogy a különböző éttermek teljesen más típusú kifejezéseket használnak, mint a vendégek. Te tudod, milyen szavakat használnak a vásárlóid, milyen kifejezésekre keresnek rá a Googleban? Segítünk megtalálni buyer persona kutatásunkkal, vedd fel velünk a kapcsolatot IDE kattintva!
  • Túl általános kulcsszavakat használsz: az is előfordulhat, hogy nagyon általános szavakat használsz keresőszóként. Ez egyrészt azért probléma, mert az általános szavakra sokkal nagyobb a verseny, nehezebb jó eredményeket elérni, sok időbe, és energiába telhet még az első oldal legaljára is felkerülni. Másrészt pedig rossz vásárlókat, jobban mondva olyan érdeklődőket vonzhatsz be, akikből sosem lesznek vásárlók, mert mégsem felel meg nekik a terméked, vagy szolgáltatásod. Kutatásokkal nemcsak buyer personákat, hanem negatív buyer personákat is lehet modellezni, így nem kell felesleges energiát, erőforrásokat pazarolnod az olyan fogyasztókra, akik nem fognak tőled vásárolni. 
 

Hogyan használd a buyer personákat a SEO-ban a gyakorlatban?

Beszélj a vásárlók nyelvén, gondolkozz a vásárlók fejével – persze csak miután megismerted őket! Ez az irányelv, már régóta megfogalmazódott, de a digitális világban még inkább fontossá látszik válni, kiemelkedő szerepe van a SEO-ban is a kulcsszavak kiválasztásánál. A Nielsen Norman Group cikkükben megfogalmaztak néhány ajánlást azzal kapcsolatban, hogy milyen kulcsszavakat érdemes választani a SEO-ban. Ezek alapján mutatunk néhány gyakorlati tippet!
  • Ha új kifejezéseket találsz ki, egészítsd ki meglévő szavakkal: nagyon jó, ha új kifejezéseket találsz ki, de mivel ezek nem ismertek a felhasználók számára, nem fognak rákeresni, és megtalálni őket, ha csak nem egészíted ki őket meglévő szavakkal. Még abban az esetben is, ha egy új szolgáltatást hozol létre a régi helyett, használd a régi szavakat is, ugyanis idő kell, mire a felhasználók megszokják az újat. Régóta a használhatóság irányelve, hogy kerüljük a kitalált szavakat a navigációs menükben, mert a felhasználók az általuk ismert szavakért az egész oldalt átkutatják, és csalódottak lesznek, ha nem találják, vagy csak nehézségek után találják. Az új szavakat inkább hosszabb tartalmakban használd, ahol el tudod magyarázni a jelentésüket is. Ha például egy új, jobb szolgáltatást vezetsz be a régi helyett, egy hosszabb leírásban elmagyarázhatod, hogy: „Balaton-felvidéki bortúráink helyett Balaton-felvidéki borvacsorákat ajánlunk”, vagy "a már megszokott botox helyett hialuronsavas ráncfeltöltés érhető el".
  • Szokj le a belső szókincsről: „Nevezzük az ásót ásónak, ne egy ásóeszköznek.”- fejezi ki nagyon jó példával az NNG cikkje azt, hogy úgy, olyan szavakkal kell írni, beszélni a marketing kommunikációval, amit nemcsak megértenek a vásárlók, hanem használnak is. Sok marketinges szereti a termékeket úgy díszíteni, hogy a hagyományosnál pompásabbnak tűnjenek, de ez nem mindig jó megoldás! Néha a nem kreatív, unalmas, egyszerű megoldások sokkal több vásárlót hoznak. Az emberek olyan kifejezésekre keresnek, mint „olcsó repülőjegyek”, nem pedig „értékes utazási élmény”.
  • Egészítsd ki a márkád nevét általános kifejezésekkel: Ha az emberek ismerik, és már annyira kedvelik a márkáját, hogy rákeressenek, csodálatos, mondhatni fél siker! De gondolni kell azokra is, akik nem ismerik a márkát! Természetesen a termékek leírásakor fel kell tüntetnie a márkanevet, hogy a rajongók megtalálhassák. De ne hagyd el a potenciális ügyfelek többi 95%-át, akik a problémájukat keresik, és nem tudják a megoldás nevét. Sokan a keresést nem márkanevekkel, hanem a különböző megoldások felőli tájékozódással kezdik, ebben a szakaszban könnyű befolyásolni a vevőket, neked is ezt kell tenned a megfelelő kulcsszavak segítségével, ami nem csak a márkanevet tartalmazza!

Marketing cikkek a buyer persona alapú marketing stratégia témában

Kutatásainkat a buyer personák jelentőségének bemutatásának szenteltük. Az alábbi cikkekben irodalmazásunk és kutatásaink eredményét mutatjuk be.

További bejegyzések