Mi az a SEO – a keresőoptimalizálás működésének bemutatása

SEO

SEO

A SEO elnevezés az angol ’ search engine optimization’ kifejezés kezdőbetűiből alakult ki, ami magyarul ennyit jelent: keresőoptimalizálás.  A SEO egy napjainkban egyre népszerűbb online marketing eszköz, melynek célja röviden és tömören: a találati lista (általában Google) minél jobb találatai közé, optimális esetben a tetejére kerülni. Az alábbiakban a SEO működését, fogom bemutatni, és hogy mi köze a keresőoptimalizálásnak a buyer personákhoz. 
SEO működése

A SEO definíciója

Mint megannyi modern korban született kifejezésnek, a SEO-nak is rengeteg definíciója kering az interneten. Maga a SEO egy bővebb kategória, a SEM, azaz ’ search engine marketing’ része. Ez az a terület, ami a keresőkben megjelenő találatokkal, azok rangsorolásával, valamint optimalizálásával foglalkozik. A SEO definíció szerint egy olyan online marketing eszköz, ami azzal foglalkozik, hogy egy adott webhely minél magasabb pozícióba kerüljön a keresőmotorok találati listáján bizonyos kulcsszavakra. A SEO, mint eszköz egy bővebb rendszer, az inbound marketing szerves része, aminek az alapja a buyer personákra optimalizált tartalmak gyártása. Az inbound marketingről itt találhatsz részletes leírást.  
 

A SEO a keresőmarketing része

A keresőmarketing tehát két részre osztható, melynek egyik része a szóban forgó keresőoptimalizálás, a másik rész pedig a fizetett keresőhirdetésekből áll. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy vannak szakemberek, akik azzal foglalkoznak, hogy minél jobb pozíciót érjen el egy oldal az adott kulcsszóra a Google-ban organikusan, azaz fizetett hirdetések nélkül, és vannak olyan szakemberek, akiknek fő szakterületük, hogy optimalizálják a Google hirdetéseket, azaz minél kevesebb pénz elköltésével minél több embert érjenek el – a legjobb persze, ha egy marketing szakember mindkettőhöz ért.  Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy bár a keresőhirdetések, és az organikus keresési találatok más módszerekkel optimalizálhatóak, leginkább a kettő összehangolt alkalmazása hozhat nagyon jó eredményeket. 
 

Hogyan működik a SEO?

A SEO így működik a gyakorlatban: adott cég készít egy weboldal tartalmat, amit a Google úgynevezett keresőpókjai átnéznek, és rangsorolnak különböző szempontok szerint, majd jeleníti meg a felhasználóknak, akik különböző kereső kifejezéseket írnak be a problémájuknak megfelelően az oldalra. Ez szaknyelven a PageRank folyamata, mely során minden oldal 1-10-es minősítést kap. Értelem szerűen minél jobb ez a minősítés, annál jobb helyen rangsorolja a Googel az adott oldalt a találati listáján. Tehát a SEO eredményessége attól is függ, hogy milyenek a versenytársak, de erről a kulcsszavaknál olvashatsz bővebben. 


Ezek a szempontok titkosak, a Google hétkulcsos lakattal őrzi a programkódjait, ami alapján működik a találati lista rangsorolása. Ráadásul a folyamatos frissítéseknek hála ez a szempontrendszer is állandóan frissül, de azért vannak olyan dolgok, amik sosem változnak meg. Mivel az interneten rengeteg információ szerepel a SEO működésével, a találati lista szempontrendszerével kapcsolatban, Bányai – Novák szerzőpáros Online üzlet és marketing című könyvében foglaltakat idézzük:

A Google keresőmotorok fő rangsorolási szempontjai:

 • A weboldal tartalma: tartalom optimalizálása, kulcsszó használata, kiemelések, illetve a nem látott elemek programozása, és a tiltott elemek elkerülése
 • A weboldalra mutató hivatkozások száma, minősége, relevanciája, elhelyezése 
 • Weboldalról kifelé mutató hivatkozások
Ezek alapján megkülönböztetünk On-site SEO-t (ez az oldalon végrehajtott keresőoptimalizálási feladatokat jelenti) és Off-site SEO-t (ez pedig az oldalon kívül történt keresőoptimalizálási tevékenységeket foglalja magban). 
 

Mitől függ a SEO eredményessége?

A SEO eredményessége egyaránt függ az On-site SEO és az Off-site SEO feladatoktól. Lássuk, mit jelentenek ezek részletesen!

On-site SEO tényezők:

 • A title tag-ben szereplő kulcsszó
 • Az URL hossza 
 • A weboldal szerkezete
 • Az oldal betöltési ideje
 • Kulcsszósűrűség a szövegben
 • Szöveg hossza
 • Kulcsszó a h1/h2/h3 címkében, az url-ben, a meta-leírásban, az alt textben
 • Egyedi, minőségi tartalmak
 • Leírások készítése a képekhez, videókhoz 
 • Cím hossza és leírás hossza
 • Belső linkek, tartalmak összekapcsolása
 • Egyéni 404-es oldal
 • SSL-tanúsítvány
 • Domain kora
 • Reszponzív elrendezés
 • W3C érvényesítés
 • Visszafordulási arány
 • Webhelyen töltött idő
 

Off-site SEO tényezők:

 • Backlinkek minősége és mennyisége
 • Közösségi média támogatása
Forrás: 25.27.    Ziakis, C. – Kyrkoudis, T. – Karagkiozidou, M. (2019): Important Factors for Improving Google Search Rank, Future Internet. 11(2).
 

A SEO és a linképítés

Bár az Off-site SEo tényezőkhöz kevesebb elem került, mindenképpen ki kell emelni, hogy ez egy nagyon fontos tevékenység, ami nélkül nem lehet hatékony a keresőoptimalizálás. A linképítés egy külön fejezet is lenne, annyira fontos feladat. Az oldalra mutató linkek száma, és azok minősége, azaz hogy releváns külső forrásból, az oldalhoz kapcsolódó tartalomból, jó PageRank minősítésű oldalról számít-e a link, nagyban befolyásolja a végleges Google pozíciót. Bányai— Novák is kiemelték könyvükben, hogy linképítés nélkül lehetetlen tartós eredményeket elérni a keresőoptimalizálásban. 
 

A kulcsszavak szerepe a SEO-ban

A SEO-ban az úgynevezett kulcsszavak kimondottan főszerepet kapnak, mondhatni az egész keresőoptimalizálás a kulcsszavakról szól. Az On-site és az Off-site SEO alapja is ez, illetve már akkor kellenek a kulcsszavak a keresőoptimalizáláshoz, amikor még el sem kezdtünk egyetlen feladatot sem. Miért? A felhasználók az úgynevezett kulcsszavakat használják ahhoz, hogy megtalálják a keresett információt, ha ismered az általuk beírt kulcsszót, erre optimalizálód a tartalmadat, az elsők között jelensz meg a találati listán, akkor mindent megteszel, hogy téged keressen fel, tőled vásároljon. Tehát ismerned kell a megfelelő kulcsszót ahhoz, hogy hatékonyan használd a SEO eszközrendszerét. Például, ha valaki karácsonyi csomagot akar eladni, akkor ezek lehetnek a megfelelő kulcsszavak: karácsonyi csomag, ajándékötletek karácsonyra, különleges karácsonyi ajándékok, illetve a csomag tartalmának, milyenségének megfelelően bővítheted a listát.

A kulcsszavak kiválasztásánál ezeket a mutatókat érdemes figyelembe venni:

 • Search volume, azaz keresési arány: Ez a szám azt mutatja meg nekünk, hogy egy kulcsszóra hányan kerestek rá egy adott időszakban. Mit lehet ebből kideríteni? Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb az érdeklődés, azaz ha sikerül erre optimalizált tartalmat készítened, a találati lista tetején jelensz meg, akkor sok érdeklődőre számíthatsz.
 • Competition, azaz verseny: Mindennek jó és rossz oldala is van. Ha egy kulcsszó iránt sokan érdeklődnek, akkor arra sokan fognak optimalizálni, ezt pedig kemény versenyt szül. Minél többen optimalizálnak egy adott tartalomra, annál nehezebb előrekerülni a listán.
 • Relevance, azaz relevancia: Csak olyan kulcsszóra érdemes optimalizálni, ami kapcsolódik az oldal témájához, ami valóban érdekelheti az oldal célközönségét. A SEO algoritmus is figyeli azaz az oldal tartalma és a felhasználó által beírt keresés közötti kapcsolatot, másrészt pedig teljesen felesleges olyan kulcsszavakra elsőként megjelenni, amik olyan embereket érnek el, akiket nem érdekli az oldal.
 

Mi köze a SEO-nak a buyer personákhoz?

A keresőoptimalizálás során a megfelelő kulcsszó kiválasztásánál azt vedd figyelembe, hogy a fogyasztókat milyen dolgok érdeklik, milyen problémáik vannak, ebben te mit tudsz segíteni, és milyen stílusban kell nekik ezt előadni. Buyer personánként eltérő lehet az optimális kulcsszó. Például egy fiatal esetében a”karácsonyi ajándékötlet páromnak” kifejezés lehet találó, leírva, hogy ez mennyire menő, divatos dolog, egy idősebb hölgy esetében a „meghitt karácsonyi ajándékcsomag” lehet optimálisabb kulcsszó. És persze ezután a tartalmat is a buyer personának megfelelően kell felépíteni. 
A buyer personák és SEO együttes hatékony használatáról itt találsz még több információt!
 

Mennyire hatékony online marketing eszköz a SEO?

Sok szakember szerint a SEO, azaz a keresőmarketing az egyik leghatékonyabb online marketing eszköz. Bár a különböző közösségi média platformok is egyre népszerűbbek, például a Facebook felhasználóinak száma 3,03 milliárd világ viszonylatban , az Instagrammé 2, és a viszonylag friss TikToké pedig 1,28 milliárd, a Google keresőmotor látogatottsága 89,3 milliárd felhasználó havonta, az Internetlivestats  statisztikája szerint minden másodpercben 40 000 keresést bonyolítanak le rajta. Egy másik friss statisztika szerint pedig az online termékvásárlások közel fele Google kereséssel indul. Tapasztalataim szerint e SEO nagyszerű eszköz, amivel viszonylag alacsony áron lehet jó eredményeket elérni. A weboldal optimalizálása sokkal kevesebbe kerül, mint egy óriásplakát, vagy tv reklám, de adott esetben több eredményt hozhat. Dwivedi és szerzőtársai például egy friss kutatásukban azt bizonyították be (Setting the future of digital and social media marketing research, 2021), hogy a B2B, azaz business to business vállalatok esetében a vásárlók több mint 90%, azaz tényleg szinte mindenki online keresést végez, mielőtt kapcsolatba lépne egy másik szervezettel. Sőt a keresőmarketingnek nemcsak az eladások számának növelésében, üzletkötésekben mérhető a hatása, hanem a márkaépítésre is pozitívan hat, amiről ebben a tudományos kísérletben írnak részletesen. 
 

A SEO átkattintási aránya

Az online marketingben nagyon fontos a mérhetőség, az egyik legfontosabb mutató pedig a CTR, azaz a „click-through rate”, ami magyarul átkattintási arányt jelent. A Google találati listáján elöl lenni egyes szakemberek szerint egyet jelent a sikerrel, amit tanulmányok is bebizonyítottak már. 
 • Optimális esetben a találati lista első 3 találata között kell lenni, ugyanis találat átkattintási aránya átlagosan 39,8%, a másodiké 18,7%, a harmadiké pedig 10,2%, a második találatokat listázó oldalra pedig csupán 2,2% kattint át. Forrás: Evan Bailyn (2023): Google Click-Through Rates (CTRs) by Ranking Position in 2023
 • Szintén érdekes kutatási eredmény: az első számú organikus keresési eredmény átlagosan 19-szer több kattintást kap, mint a leghatékonyabb fizetett találat.
 • Kritzinger és társai is ugyanezt állítják, csak kicsit máshogyan: a felhasználók 60-86%-a a legjobb három link egyikére kattint. Forrás: Kritzinger W.T, Weidman M.(2013):  Search Engine Optimization and Pay-per-Click Marketing Strategies. Journal of Organizational Computing and Electronic Commerce

Marketing cikkek a buyer persona alapú marketing stratégia témában

Kutatásainkat a buyer personák jelentőségének bemutatásának szenteltük. Az alábbi cikkekben irodalmazásunk és kutatásaink eredményét mutatjuk be.

További bejegyzések