Étterem buyer persona létrehozása: étterem buyer persona definiálása, buyer persona létrehozása éttermeknek

Hozd létre éttermed buyer personáját lépésről lépésre!

Hozd létre éttermed buyer personáját lépésről lépésre!

Mint minden vállalkozás számára, az éttermek számára is egyre fontosabbá válik a megfelelő marketingkommunikációs stratégia kialakítása az ügyfelek megszólítása és megtartása érdekében – ha ki akarnak törni napjaink hatalmas digitális kommunikációs zajából. A sikeres tartalmak és kampányok alapját pedig az ideális vásárlói személy jellemzése, vagyis a buyer persona (vásárlói személy) képezi, higgy nekünk! Ebben a cikkben lépésről lépésre végig vesszük, hogyan hozz létre egy hatékony buyer personát éttermed számára
Buyer persona éttermeknek hogyan csinájam?

Miért van szükséged buyer personára az éttermednek?

A buyer persona az ideális vásárló személye, aki a legnagyobb valószínűséggel érdeklődik és vásárol az éttermedből. Az ilyen személyazonosság megrajzolása nem csak a közösségi média stratégia tervezésénél fontos, hanem minden egyes tartalom megtervezésénél. Azért van rá szükség, hogy megértsd ügyfeleid igényeit, és olyan tartalmakat tudj létrehozni, amelyek érdekesek, vonzóak és rezonálnak az ügyfelek viselkedésével és igényeivel. Ha azt akarják hallani, hogy milyen különleges borokat kortyolhatnak nálad, mert igazi borimádókról van szó, akkor ezt kell kiemelned, viszont, ha azért szeretik az éttermedet, mert csendes, baráti-családi beszélgetésekre is alkalmas, akkor ezt kell elmondanod róla, hogy még több vendéget csalj be!
 

Hogyan kezdj el egy buyer bersona feltérképezést?

Gyűjts információkat: Készíts egy listát a leghűségesebb vásárlóidról. Vizsgáld meg, mi az, ami közös bennük. Életkor, lakóhely, jövedelmi szint, érdeklődési kör, életmód és internethasználati szokások közösségi média használat - mind olyan információk, amelyek segítenek elképzelni, kik ők valójában.
Használd a közösségi médiát: A közösségi média csatornák remek források lehetnek a vásárlói információkra. Nézd meg ügyfeleid profiljait, fényképeit és bejegyzéseit. Ez sok értékes információt adhat az életmódjukról, preferenciáikról és viselkedésükről.
Kommunikálj ügyfeleiddel: Beszélgetéseken keresztül is megtudhatod, mit szeretnek, milyen problémákkal küzdenek és milyen vágyaik vannak. Kérdezd meg őket, hogyan telt a napjuk, mi a tervük a hétvégére, vagy milyen ételeket szeretnek. Ezek a laza beszélgetések mélyebb betekintést nyújtanak a vásárlói életstílusba és igényekbe.
 

Osztályozd a Buyer Persona kutatás eredményeit csoportokba

Fontos tudni, hogy nem minden vásárlód azonos, ezért érdemes különböző buyer personákat létrehozni. Ezen personák csoportokba rendezik az ügyfeleket hasonló tulajdonságok és igények alapján. Ezek a csoportok, vagyis szegmensek, segítenek célzottabb tartalmakat és üzeneteket létrehozni.
 

Az ügyfél útjának azonosítása

Már rendelkezel néhány buyer personával, és ismered az ő szokásaikat, viselkedésüket és preferenciáikat. Mostantól egyedi üzeneteket tervezhetsz minden szegmens számára. Fontos megérteni, hogy miért jönnek az emberek az éttermedbe és honnan érkeznek. Az ügyfélszegmensek és vásárlási szokások megértése lehetővé teszi számodra, hogy célzottabb és hatékonyabb tartalmakat hozz létre.
 

Következtetés a buyer persona létfontosságáról

Az étterem buyer personájának létrehozása alapvető lépés a hatékony tartalom marketing stratégia kialakításához. Az ideális vásárlói személy megértése segít abban, hogy pontosan tudj olyan tartalmakat és üzeneteket létrehozni, amelyekkel megszólíthatod és elérheted célközönségedet. Ne feledd, hogy az ügyfelek és igényeik folyamatosan változnak, így időről időre frissítsd és igazítsd a buyer personákat, hogy mindig relevánsak és hatékonyak legyenek. Az étterem sikerének kulcsa a közösségi média stratégia és a pontosan megrajzolt buyer persona összjátéka lehet.


A Single Grain kutatása szerint azok a vállalkozások, amelyek buyer personát használtak, a következőket tapasztalták:
 
  • Az weboldalak hatékonyabbak voltak 2-5x
  • Személyre szabott e-mailek 14%-kal magasabb kattintási aránnyal rendelkeztek (CTR)
  • Átalakítási arányok 10%-kal magasabbak voltak
  • Az étterem vásárlóinak útjának azonosításához válaszolj meg két kérdésre:
  • Miért jönnek az emberek az éttermedbe?
  • Honnan érkeznek az emberek?
 

Miért jönnek az emberek az éttermedbe?

Az ebéd ajánlat miatt? A finom ízletes menüd tökéletesen passzol a borhoz? Közel vagy az üzleti központhoz és az asztalok magánbeszélgetésekhez nyújtanak lehetőséget ebéd/vacsora közben? Valami olyan, ami megkülönböztet téged a versenytársaidtól. Gondolkodj, analizáld az összes okot, ezek lesznek a jövőbeli tartalomüzeneteid.
 

Honnan érkeznek az emberek?

Minden közösségi média platform más megközelítést igényel. Az Instagram kiváló fotókról, lebilincselő tartalmakról, nyereményjátékokról szól stb. A Facebook marketing leginkább közösségi csoportokban működik. Ezen kívül más kommunikációs eszközöket is feltétlen figyelembe kell vennünk, amely ugyancsak hasznos lehet vállalkozásunk számára. Ezek többek közt a Google hirdetések, e-mail marketing, illetve nem utolsó sorban a szájról-szájra marketing. Az átlagos Facebook felhasználó 40,5 éves, míg az Instagram felhasználók 90%-a 35 év alatti. Ezenkívül már szegmentáltad a közönségedet különböző szegmensekre. Ezt figyelembe véve mindegyik platformnak külön tartalmat kell létrehozni egyedi cél, üzenet és hangnem mellett. Nem biztos, hogy sok ügyfél érkezik majd közösségi médiából, különösen, ha még nem vagy jelen ott. Ebben az esetben jó ötlet lehet a meglévő/korábbi ügyfeleidet is bevonni a közösségi média csatornáidra. Van egy tervünk arról, hogyan érjük el a célközönségedet a közösségi médiában - tartsd szemmel a blogunkat, hamarosan megosztjuk veled.

 

Marketing cikkek a buyer persona alapú marketing stratégia témában

Kutatásainkat a buyer personák jelentőségének bemutatásának szenteltük. Az alábbi cikkekben irodalmazásunk és kutatásaink eredményét mutatjuk be.

További bejegyzések