Facebook poszt buyer personákkal, Fecebook poszt hatékonyabbá tétele buyer personákkal

Hogyan lehetnek hatékonyabbak a Facebook posztjaid a buyer personákkal?

Hogyan lehetnek hatékonyabbak a Facebook posztjaid a buyer personákkal?

Mindenki hatékonyabb megoldásokat, titkos recepteket szeretne az online marketingben, többek között a Facebook posztolásban is. Viszont azt kell mondanom, hogy nincsenek általánosan jó, bevált módszerek a Facebook posztok gyártására, de sokat segíthet, ha ismered a buyer personádat! Miért?
Facebook poszt elérés emelése buyer personák modellezésével

Hogyan működik a Facebook algoritmusa?

A Facebook-algoritmus kapós téma napjainkban– nem csak a közösségi média marketingesei, hanem az újságírók, a közvélemény, sőt a világ vezetői számára is. Hiszen 2,93 milliárd felhasználója van, akiknek mind-mind egyedi idővonaluk van, amit ez az algoritmus alakít. De vajon hogyan? Nem árulunk el nagy titkot, hogy a buyer personáid azonosítása segíthet ennek felfedésében! A technikai részletek mellett a másik legmeghatározóbb. A Facebook algoritmusa olyan szabályok összessége, amelyek rangsorolják a tartalmat a platformon. Ez határozza meg, hogy az emberek mit látnak minden alkalommal, amikor megnézik a Facebookot, és milyen sorrendben jelennek meg a tartalom. A Facebook ezt „személyre szabott rangsornak” nevezi. A Facebook algoritmusa lényegében minden bejegyzést, hirdetést, történetet értékel, még a tieidet is! Pontozza a tartalmat, majd csökkenő, nem időrendi érdeklődési sorrendbe rendezi az egyes felhasználók számára. Ez a folyamat minden alkalommal megtörténik, amikor a felhasználó frissíti a hírcsatornáját. A közösségi hálózat algoritmusokat használ a hírfolyamban, a Keresésben, a Marketplace-en, a Csoportokban és a Watchon is. 
 

Hogyan babonázd meg a Facebook algoritmusát?

A Facebooknál mindent megtesznek annak érdekében, hogy a legértékesebb tartalmat állítsák ki a fogyasztóknak – hiszen nekik is az érdekük, hogy ezt a felületet használják a legtöbben, mert így a hirdetéseket is értékesebben tudják eladni a felületen. 2023-ra sokat változott az algoritmus, mára már a gépi tanulást, a mesterséges intelligenciát is bevetik, és bizony – ha nem is így hívják őket- buyer personákat készítenek a felhasználókhoz, és az alapján optimalizálják a tartalmakat, úgyhogy jobb, ha te is így teszed. Akkor lesz értékes a tartalmad, Facebook bejegyzésed, ha a buyer personádnak értékes lesz! 2023-tól a Facebook algoritmusa három fő rangsorolási jel alapján határozza meg, hogy melyik tartalom a legrelevánsabb egy adott felhasználó számára íme:
  • Ki tette közzé: Nagyobb valószínűséggel lát tartalmat olyan forrásokból, amelyekkel kapcsolatba lép, beleértve a barátokat és a vállalkozásokat. tehát ha likeolja sok posztodat, akkor a következőt is látni fogja, de ha csak átgörget rajta, akkor egy idő után nem fog értesülni rólad.
  • Tartalom típusa: Ha leggyakrabban videót használ, több videót fog látni. Ha fényképekkel foglalkozik, több fotót fog látni. Mit néz a te buyer personád?
  • Interakciók a bejegyzéssel: Az algoritmus előnyben részesíti azokat a bejegyzéseket, amelyek nagy érdeklődést mutatnak, különösen azoktól az emberektől, akikkel sokat érintkezik.
 

Hogyan készíts jó elérésű Facebook posztokat a buyer personáid alapján?

#1. Térképezd fel, hogy a közönséged mit szeretne látni!

A buyer persona módszertana pontosan ahhoz biztosít számodra egy jó eszközt, hogy megismerd jobban a vásárlóidat, megtudd, hogy mit és miért szeretnének, és mi nem érdekli őket. Fontos, hogy értelmes, és informatív posztokat készíts, amik számukra hasznosak, így interakciójukkal támogatják nemcsak az elérést, hanem a posztok célját is (vásárlást, adatok megadását, pr érték növekedését, kérdés megválaszolását, stb.). Annak megértése, hogy mi lesz értelmes és informatív az adott közönség számára, azt jelenti, hogy meg kell értened egyedi érdeklődési körüket és viselkedésüket. Ez azt jelenti, hogy közönségkutatást kell végezned, modellezned kell a buyer personáidat!

#2. Készíts hiteles tartalmakat

A Facebook azt mondja: „A Facebookon az emberek értékelik a pontos, hiteles tartalmat”. Azt is meghatározzák, hogy azok a bejegyzések, amelyeket az emberek „valódinak” tartanak, magasabb rangot kapnak az algoritmusban. Eközben azon dolgoznak, hogy csökkentsék azon bejegyzések rangsorát, amelyeket az emberek „félrevezetőnek, szenzációsnak és spam jellegűnek” találnak. Tehát nagyon úgy fest, hogy a kattintás vadász tartalmak korszaka lejárt… Kerüld a hamis állításokat, a csupán elsőre jónak tűnő ajánlatokat, a rossz minőségű egészségügyi vagy pénzügyi állításokat tartalmazó tartalmakat, például csodaszerek vagy gyors gazdagodási terveket.

#3. Foglalkozz a felhasználókkal

Nem elég foglalkozás, ha elemzed a felhasználókat, próbálod kitalálni, hogy mi érdekli őket, még miután érdeklődést mutatnak is törődnöd kell velük! Ha valaki időt szán arra, hogy megjegyzést fűzzen a bejegyzésedhez, ne veszítse el a lehetőséget, hogy válaszolsz is, sőt ilyenkor még kérdezhetsz is tőlük, és még jobban megismerheted őket. Ha a válaszokkal úgy érzik, hogy meghallják őket, akkor valószínűbb, hogy a jövőben is kommentálni fognak a bejegyzéseidhez, és jobban terjed az.

#4. Posztolj a megfelelő időben

A megfelelő időben történő közzététel maximalizálja annak esélyét, hogy mások is látják a bejegyzésedet, beleértve azokat is, akik a közzététel időpontjában nincsenek online! Mikor van a megfelelő idő? Ez sok mindentől függ, de elsősorban a buyer personáidtól. Gondolj csak bele, nem igaz már az, hogy este kell posztolni feltétlenül, mert a mai fiatalságot lehet, hogy iskolai szünetben, vagy buszon hazafelé jobban el lehet érni, de igaz lehet ez a meetingben szünetet tartókra is. A kismamák lehet, hogy kora reggel, amikor a picúrt visszaaltatták sokkal aktívabbak, mint este, amikor a férjük hazaér. 
 

Marketing cikkek a buyer persona alapú marketing stratégia témában

Kutatásainkat a buyer personák jelentőségének bemutatásának szenteltük. Az alábbi cikkekben irodalmazásunk és kutatásaink eredményét mutatjuk be.

További bejegyzések