Tartalom stratégia az inbound marketing szakaszaiban: Tartalom stratégia buyer personák szerint

Milyen tartalmakat gyárts a felhasználóknak a vásárlás szakaszaiban?

Milyen tartalmakat gyárts a felhasználóknak a vásárlás szakaszaiban?

Azt minden marketinges tudja, hogy tartalmat gyártani kell, ahhoz hogy elérhessük a leendő vásárlóinkat, ügyfeleinket. De, hogy milyen tartalmat kell gyártani, arra elsőre nehéznek tűnhet válaszolni, már csak azért is, mert nem minden felhasználó igényel ugyanolyan tartalmat. Milyen tartalmakat gyárts a különböző felhasználóknak?
Tartalom stratégia buyer persona szerint

Buyer personákra szabott tartalmak

Már egy előző cikkemben írtam az inbound marketingről, ami alapvetően hatalmas segítségünkre lehet a megfelelő tartalmak előállításában is. Az inbound marketing (azaz bevonzó, vagy húzómarketing) sokkal, de sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos, a felhasználók által sokszor idegesítőnek bélyegezett outbound marketing technikák. A legszebb az egészben a húzóerő. Nem neked kell megkeresned a vásárlóidat – a szó szoros értelmében-, hanem ők fognak megkeresni téged. Igen ám, de ehhez megfelelő tartalmak kellenek, olyanok, amikre szívesen rákeresnek, és még arról is gondoskodnod kell, hogy ezeket a tartalmakat ne csak keressék, hanem pontosan nálad is találják meg. A bejövő marketingstratégia az a folyamat, amely potenciális ügyfeleket vonz vállalkozása felé . A potenciális ügyfelek keresése helyett az a cél, hogy ők találjanak ránk valamilyen formában, maguktól, így ne érezzék, és kerüljék a marketing kommunikációs eszközeinket. 

Ha megfelelő tartalmakat állítasz elő, a felhasználó nem azt fogja érezni, hogy megzavarták őt, hanem épp ellenkezőleg, boldogan, elégedetten fogja olvasni, nézegetni az általad kreált tartalmakat, mert számára hasznos, és releváns információkat talál benne.  
 

Buyer personákra szabott tartalmak az inbound marketing lépcsői szerint

Az inbound marketing egyes szakaszaiban járó felhasználók, illetve időközben vásárlókká, ügyfelekké vált egyének különböző információkat, így tartalmakat igényelnek.
Inbound marketing szakaszai buyer personánként
 

Az út elején járó vásárlók: Vonzás

Az emberek vonzása webhelyedre az első lépés a bejövő marketing csatornájában. Azonban nem akarsz mindenkit a webhelyedre vonzani, fontos, hogy meghatározd a buyer personádat – ez nemcsak abban segít, hogy értékes vásárlókat tudj megszólítani, hanem abban is, hogy ne foglalkozz olyan személyekkel, akik nem fognak vásárolni (ők a negatív buyer personák). Ezen a ponton a közönségnek fogalma sincs a vállalkozásáról. Tehát az első lépés az, hogy bemutatkozz, megválaszold a kérdéseiket, megoldási javaslatot biztosíts a problémáikra. Mivel a felhasználók nem ismernek úgy kell bemutatkoznod, hogy megnyerd őket a tartalmaddal. Mire ugranak rá a vevők? Ismerned kell a buyer personáidat! 
 • Meg kell válaszolni a kérdéseiket, problémáikat
 • Nagy mennyiségű, de alacsony minőségű leadekre számíts
 • Ebben a szakaszban potenciális ügyfelekkel találkozhatsz, akik mondhatni tanuló fázisban vannak az adott területen

Milyen eszközök működnek a vonzás fázisában?

SEO, SEM, közösségi média posztok, hirdetések.
Minél többet írsz a weboldaladon, blogodon olyan dolgokról, amik a megcélzott fogyasztókat érdeklik, annál nagyobb tekintélyre tehet szert az iparágban. Például mi most marketing blogot írunk, miközben tanulunk, de ha szállodád van írhatsz a blogodon közeli helyekről, programötletekről is például. Ezeket a tartalmakat tedd mindenképpen keresőbaráttá, hogy könnyedén rátaláljanak a felhasználók! Egyébként az algoritmus figyeli a webhely látogatottságát, ha sok hasznos tartalom van egy webhelyen, sokan látogatják, sokáig olvassák, hamarabb rangsorolja majd a keresőmotor. Vannak nagyon jó SEO tippjeink még! A közösségi média platformok is kínálnak nagyon jó hirdetési felületeket, de ha érdekes tartalmakat írsz, akkor a felhasználók is megosztják majd, így beindulhat az eWOM, azaz online szájmarketing, ajánlásos rendszer is,
 

Az út közepén járó vásárlók:

Az út mérlegelési részlegénél a potenciális ügyfelek tudják, hogy problémáik vannak, és fogékonyabbak a mérlegelési megoldásokra. Itt folyamatosan további tartalmakhoz kell őket - linkek segítségével- irányítani direktben, hogy továbbra is segítsük a döntéshozatali folyamatukat. Fontos olyan CTA gombok elhelyezése is, amelyek cselekvésre (kapcsolatfelvétel, vásárlás, bemutató kérése stb.) irányítják a felhasználókat. A kapcsolatfelvételi adatokkal folytathatjuk a potenciális ügyfelek gondozását
 • A potenciális ügyfelek ismerik igényeiket; keresi a legjobb megoldásokat
 • Részletes tájékoztatásra vágynak
 • Közepes mennyiségű és minőségű leadre számíts
 • A potenciális ügyfelekből könnyen lehet vásárló

Milyen eszközök működhetnek a konvertálás fázisában?

Optimalizált landing oldalak, zárt tartalmak, amik email cím elérése után elérhetőek, CTA gombok, chat ügyfélszolgálat.
Ha szeretnéd azokat a felhasználókat potenciális ügyfelekké alakítani, akik felkeresik az oldaladat, akkor most kell cselekedned! valahogyan meg kell szerezni az elérhetőségeiket, adataikat, hogy ajánlatot küldhess nekik, ezért cserébe azonban valamilyen ellenszolgáltatást kell nyújtanod. Például ha ITT felveszed velünk a kapcsolatot, akkor cserébe segítünk a buyer personádat megtalálni! Ezen a ponton elengedhetetlen a látogatói űrlapok, és a CTA gombok használata, amik cselekvésre, vásárlásra, ajánlatkérésre, érdeklősére, további ajánlatok megjelenítésére szólítják fel a felhasználókat! 
 

Az út végén járó vásárlók

A bejövő marketingcsatorna „Bezárás” szakasza az, amikor a potenciális ügyfeleket az értékesítési folyamaton keresztül a végső vásárlási döntés felé vezeti. Ez lehet hosszabb folyamat is, de egy egyszerű vásárlásnál másodpercek tört része alatt is végbemehet. Ilyenkor bár már csak egy kicsi van hátra a döntés meghozásakor, mégis ez a szakasz is odafigyelést, megfelelő tartalmakat igényel. Segíteni kell őket a vásárláskor, valamint  valamivel meg kell győzni a döntésről a felhasználókat. manapság egyre elterjedtebb, az a nézet, mely szerint a fogyasztók a fogyasztóknak hisznek, ebben a szakaszban a vélemények, értékelések lendíthetik előre a folyamatot! 
 • A potenciális ügyfelek tisztában vannak a lehetőségeikkel
 • Készen állnak a döntés meghozására
 • Potenciális ügyfelek, más néven vevők
 • Kis mennyiségű, de nagyon értékes lead remélhető ebben a szakaszban

Milyen eszközök működhetnek a zárás fázisában?

Vélemények, esettanulmányok, különleges ajánlatok, kedvezmények, személyre szabott tartalmak.
Ezt a szakaszt automatizált marketinggel egyszerűen hatékonnyá lehet tenni. Továbbá személyre szabott e-mailek, dinamikus tartalom, webhelye és közösségi média segítségével lehet ezt a folyamatot hatékonyabbá tenni. A különleges kedvezmények is lehetnek vásárlásra, üzletkötésre ösztönző tényezők. 
 

Az úton áthaladt vásárlók

És sosem szabad elfelejteni, hogy a munka nem ér véget az eladással. A vásárlás után is legalább annyira foglalkozni a vevőkkel, mint előtte. Azok az ügyfelek, akik elégedettek nemcsak hogy újravásárolnak, de pozitív értékelésükkel, ajánlásaikkal másokat is vonzhatnak (eWOM). hasznos lehet ilyenkor az e-mail marketing eszközével felkeresni őket és visszajelzéseket kérni, valamint speciális ajánlatokat küldeni, amik az újravásárlásra sarkallják őket. Az emberek azt fogják érezni, hogy vásárlásukért cserébe exkluzív tartalmakat, kedvezményeket kapnak. 
 

Marketing cikkek a buyer persona alapú marketing stratégia témában

Kutatásainkat a buyer personák jelentőségének bemutatásának szenteltük. Az alábbi cikkekben irodalmazásunk és kutatásaink eredményét mutatjuk be.

További bejegyzések