Buyer personára optimalizált hírlevelek írásának folyamata, példa buyer personának íródott hírlevélre

Így használd a buyer personákat hírlevelek írásakor

Így használd a buyer personákat hírlevelek írásakor

Hogyan lehet személyre szabottabb és hatékonyabb e-maileket küldeni a buyer personák segítségével? Ebben a cikkben ezt fogom bemutatni egy fogászat példáján keresztül, remélem hasznos lesz számodra is.
Buyer persona hírlevél fogászat

A buyer personákkal hatékonyabb lehet a hírlevelek írása

Az email marketing a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára rendkívül hatékony eszköz lehet az ügyfélkapcsolatok építésében és a konverziók növelésében. Azonban az email marketing hatékonysága szorosan összefügg azzal, hogy milyen mértékben tudod személyre szabni az e-maileket és releváns tartalmat biztosítani az olvasóknak. Egy kutatásunk során kiderült, hogy sokan spam tartalomnak tekintenek az e-mailben küldött szuper ajánlatokra, de ha valamilyen érdekes, hasznos köntösbe csomagolva kapják meg azokat, akkor szívesen olvasgatják, nem pedig egy laza egérklikkel a levélszemétbe dobják. A buyer personák alkalmazása lehetővé teszi, hogy jobban megértsd az olvasóid igényeit és preferenciáit, így hatékonyabban kommunikálhatsz velük az email marketing kampányok során. Ha sikerül releváns és értékes tartalmakat és ajánlatokat biztosítanod az olvasóidnak, növelheted az email kampányok konverziós arányait és az ügyfélkapcsolatok erősítését. Mutatom is a javasolt lépéseket ehhez.
 

1. Ismerd meg a buyer personáidat!

Az első lépés a hatékony email marketing kialakításához az, hogy megismerd a buyer personáidat. Válaszold meg magadnak a nagy kérdést, hogy kik azok az ideális vásárlók, akik számára az üzeneted szól. Gyűjts információkat életkorukról, nemükről, érdeklődési körükről, problémáikról és céljaikról. Ezek az adatok segítenek abban, hogy létrehozd a buyer personákat, és jobban megértsd, hogy milyen típusú tartalom és ajánlatok lehetnek számukra relevánsak az e mailjeidben. A buyer persona kutatásról részletesebben ITT olvashatsz.  

Egy példa erre: Az egyik buyer persona lehet például"Andrea, 35 éves anya". Andrea sűrű feladatai miatt nem tud annyit foglalkozni magával, amennyit szeretne, de mégis szeretné, ha csinos, ápolt lenne a külseje. Régóta foglalkozik a fogfehérítés gondolatával, de vannak kételyei, például, hogy hogyan tud eljutni a fogászatra feladatai mellett, illetve, hogy mennyi kezelésre lesz szüksége. Persze egy anyukáról beszélünk, ezért számára a gyermekei a legfontosabbak, gyermekei fogainak egészségi állapotáról is meg akar győződni.
 

2. Készíts testreszabott tartalmakat, és ajánlatokat

Az e-mailjeid tartalmát és ajánlatait személyre szabva kell tervezni a buyer personák alapján. Használj olyan címeket, amelyek megszólítják az olvasók problémáit vagy igényeit. Nyújts olyan tartalmakat, amelyek relevánsak és értékesek az olvasók számára, és segítsenek nekik megoldani problémáikat vagy elérni céljaikat. Emellett figyelj arra, hogy az ajánlatokat is testre szabva kommunikáld az adott buyer personák számára.


Egy példa erre: Az email címzése lehet: "Andrea, itt a lehetőség a ragyogó mosolyra – mindössze fél óra az egész!" A tartalomban lehet olyan témákról írni, mint a fogfehérítés előnyei és eljárás részletes bemutatása. Ha tudod, milyen problémái vannak, például időhiány, akkor próbáld meg arra kiélezni a tartalmat. Mindenképpen ki kell emelned, hogy a gyerekekkel is kesztyűs kézzel bánnak a fogászaton, őket is nyugodtan elhozhatja, esetleg valami kedvezményes családi csomagot is létrehozhatsz.
 

3. Szegmentálás és célzás a buyer personák alapján

Használd az e-mail listádat a buyer personák alapján történő szegmentálásra, és küldj célzottabb üzeneteket az egyes csoportoknak. Például, ha van egy külön buyer persona a fiatal anyukákról, akkor küldhetsz nekik olyan tartalmakat és ajánlatokat, amelyek relevánsak lehetnek számukra, például gyermekápolási tippeket vagy kisgyermekes termékeket összehasonlító tartalmakat.


Egy példa erre: Készíthetsz akár korosztályonként fogászati tanácsokat, tippeket tartalmazó anyagokat. Sőt minden fogászati problémára is készíthetsz egy tudnivalókról szóló anyagot, és ezeket elküldheted akkor, ha úgy látod, valaki érdeklődik iránta. Ne mindig mindenkit ugyanolyan ajánlatokkal bombázz, hanem szegmentálj buyer personák alapján, így sokkal nagyobb sikere lesz a hírleveleidnek.
 

4. Testreszabott automatizált üzenetek

Használd az automatizált üzeneteket a buyer personák alapján történő testreszabott kommunikációhoz. Például, ha valaki letöltött egy e-bookot az oldaladról, küldj neki egy köszönő e-mailt, és ajánlj neki további hasznos tartalmakat vagy termékeket a vásárlás elősegítése érdekében.


Egy példa erre: Ha valaki letölti a gyermekfogászati útmutatót az oldaladról, küldj neki egy köszönő e-mailt, majd olyan e-maileket amik különböző tippeket, tanácsokat adnak a  gyermekek fogainak ápolásával, kiemelve, hogy milyen fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés, a komolyabb problémák kiszűrése miatt.
 

5. Folyamatos mérések és optimalizálás

Ne felejtsd el folyamatosan mérni az email marketing kampányok teljesítményét, és az eredmények alapján optimalizálni az üzeneteket és az ajánlatokat. Figyeld, hogy melyik típusú tartalmak és ajánlatok válnak be legjobban a különböző buyer personák esetében, és alkalmazd ezeket az ismereteket a jövőbeli kampányok során.


Egy példa erre: Figyeld az email kampányok nyitási arányát és a konverziós arányokat az egyes buyer personák esetében. Ha az Andrea számára küldött fogfehérítési ajánlat magasabb konverziós arányokat eredményez, akkor érdemes lehet további hasonló ajánlatokat kínálni a további kampányokban.
 

Marketing cikkek a buyer persona alapú marketing stratégia témában

Kutatásainkat a buyer personák jelentőségének bemutatásának szenteltük. Az alábbi cikkekben irodalmazásunk és kutatásaink eredményét mutatjuk be.

További bejegyzések